Published On: Uto, kol 17th, 2021

STANOVITI ALIJA: Međunarodna zajednica, osim neke tamo Rusije i Kine, će razgovarati o uklanjanju Dodika

Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i nekadašnji šef Misije BiH pri NATO-u, u razgovoru za Avaz ističe kako je potez Kine da uputi notu u kojoj daje do znanja da ne priznaje legitimitet novog visokog predstavnika sasvim očekivana.

To nije nikakva novina jer je Kina s Rusijom već izrazila protivljenje samim tim što je inicirala rezoluciju pri Vijeću sigurnosti UN-a da se ne imenuje novi predloženi visoki predstavnik za BiH. Međutim, to neće imati velikog utjecaja na rad i djelovanje visokog predstavnika iz više razloga. Jedan praktični je da će generalno sve aktivnosti biti upravljane kao i dosad, posredstvom Vijeća za implementaciju mira, a tu Kina nije, navodi Kožljak.

No, Kožljak pak vjeruje da bi uz pametnu diplomaciju Bosna i Hercegovina mogla utjecati na Kinu da promijeni svoju odluku.

Vidjet ćemo kako će naša diplomacija odgovoriti na pitanja, jer Kina se generalno deklarira kao država koja se ne miješa u unutarnja pitanja drugih država, ona je za harmoniju, mir i sigurnost, međutim ako naša diplomacija iskomunicira i ovo pitanje s Kinom, predstavljajući ga na takav način da Kina radi suprotno, da ugrožava sigurnost, da narušava harmoniju, možda bi se i jedna takva trenutna odluka Kine mogla promijeniti, smatra Kožljak.

Kožljak ističe kako ovaj potez Kine neće donijeti nikakvu korist Miloradu Dodika te da se na najvišim razinama zapadnih država razgovara čak i o njegovoj smjeni.

On je prešao crvenu liniju, što je evidentirano u više ključnih centara odlučivanja i bh. javnost će se vrlo brzo upoznati s tim najnovijim inicijativama kada je u pitanju Milorad Dodik. Odmah nakon završetka godišnjih odmora, recimo u rujnu, imat ćemo neke vrlo konkretne poteze međunarodne zajednice kada je u pitanju Dodik. Definitivno je postignuta suglasnost u svim ključnim centrima odlučivanja međunarodne zajednice, osim Kine i Rusije, da je generalno Milorad Dodik prepreka ne samo reformama u BiH, nego miru i stabilnosti. O Miloradu Dodiku će se raspravljati u sasvim drugom kontekstu, a to je njegovo pomjeranje s političke scene, navodi Kožljak.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x