Published On: Sri, kol 12th, 2015

STANJE Prenj i Čvrsnicu treba gasiti iz zraka

Kratkotrajna kiša popravila je malo stanje na požarištima Prenja i Čvrsnice, no zbog nepristupačnog terena, istaknuta je potreba kako je u gašenju tih požarišta potrebna pomoć iz zraka, priopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a.
Na zahtjev Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu Jablanica tu su općinu posjetila po tri predstavnika županijske i federalne uprave civilne zaštite, koji su zajedno s pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica održali sastanak, obišli požarišta te se na mjestu događaja upoznali sa stanjem na požarištima.
Na sastanku je iskazana potreba i potreba da se postojeće standardne operativne procedure za traženje pomoći iz zraka u ovakvim uvjetima nepristupačnog terena pojednostave, kako bi se moglo što brže djelovati u početnoj fazi nastanka požara, čime bi učinci i efekti bili daleko bolji.
Inače, u protekla 24 sata hercegovački vatrogasci imali su 29 intervencija i to kada se izuzme požar u Jablanici. Većinom su gorjele trava i nisko raslinje, a zabilježeno je i nekoliko šumskih požara.
Na području Mostara gorio je otpad, trava i nisko raslinje, a vatrogasci se imali i jednu intervenciju na magistralnoj cesti M17 kod Pravoslavne crkve gdje je gorjela trava, doznaje Fena iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a.
Čapljinski vatrogasci imali su 14 intervencija u kojima su pretežito gorjeli trava i nisko raslinje, a gorjela je i šuma.
U Konjicu su vatrogasci, uz gašenje požara, intervenirali i nakon prometne nezgode gdje su izvlačili ozlijeđene iz automobila.
Vatrogasna jedinica Prozor-Rama imala je 2 intervencije i to; u selu Rumboci gorjela je štala, a iznad prigradskog naselja Poljike gorjela je šuma i nisko raslinje.
Vatrogasci Stoca intervenirali su na lokalitetu Bačnik gdje je izbio šumski požar u kojem je izgorjelo oko 10 hektara niskog raslinja.
Intervenirali su i na lokalitetu Radimlje, kanjonu Bregave –Borojevići, Humačkoj ravni i na Bačniku gdje su gorjeli trava i nisko raslinje.
Čitlučki vatrogasci imali su tri intervencije u kojima su pretežito gasili travu i nisko raslinje.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare