Published On: Čet, kol 11th, 2016

STANJE NAJVIŠE PRIPRAVNOSTI Porošenko je naredio slanje vojske na Krim

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas stanje najviše pripravnosti nakon što je Rusija u srijedu optužila Kijev za upad u Krim.

 

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava ranije isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

 

Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini.

 

Moskva je u srijedu objavila da je spriječila skupinu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na Krim.

 

Ruske novine Kommersant u četvrtak su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhićena skupina planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

 

Izvori dodaju kako je dvoje od sedam sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske putovnice.

 

Navodno su planirali niz bombaških napada na turističke točke na Krimu, te da im je cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

 

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra obrane.

 

SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim, rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt,dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini.

 

“Rusija ima povijest čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pozornost sa svojih ilegalnih radnji”, napisao je Pyatt na Twitteru.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>