Published On: Pon, tra 5th, 2021

“Stanje na KCUS-u kaotično. Respiratori ne valjaju, higijena loša, organizacija katastrofalna” – Hrvatski Medijski Servis

Anesteziolozi s Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a uputili su još jedno pismo upravi, pored onoga koje je već predmetom medijskih napisa. Drugo pismo upućeno je 29. ožujka. ove godine i to direktoru nekirurške discipline Nerminu Granovu i šefici Klinike za anesteziju i reanimaciju Ameli Katici-Mulalić.

U pismu, koje je u posjedu portala Raport, ističu da tzv. “malina respiratori” ne omogućavaju provođenje neophodnih postavki ventilacije te ukazuju na loše uvjete u kojima rade s covid pacijentima. Također, traže hitno poboljšanje organizacije anesteziološke službe u Intenzivnim njegama Covid-19 pacijenata.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Kao uposlenici-ljekari specijalisti anesteziologije i reanimacije Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, prema Zakonu o liječništvu (članak 39.), a u domenu rada i iskustvu koje imamo, dužni smo provesti liječenje pacijenata prema provjerenim standardima suvremenih medicinskih znanosti shodno našem najboljem znanju i vještinama. Dužnost takvog liječenja pacijenata postoji i u trenutnoj izuzetno složenoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo uzrokovanoj koronavirusom, te u uvjetima preopterećenosti našeg Kliničkog centra.

Spremni smo, kao i u protekloj godini dana, u tom pravcu uložiti svoje maksimalne napore, te svu stručnost, znanje i iskustvo koje posjedujemo. Za to je potrebno osigurati minimum uvjeta, na što smo u više navrata ukazivali na jutarnjim sastancima uz prisustvo Šefa Klinike, te većinu prezentirali na jutarnjem sastanku dana 03.03.21. uz prisustvo i Šefa Klinike i Šefa Kirurške discipline. Međutim, kako po Zakonu o liječništvu postoji i pismena obaveza obraćanju poslodavcu, u najboljoj namjeri smo sačinili i predmetni dopis.

S obzirom na to da tijekom rada nailazimo na veći broj problema, u daljem tekstu navodimo ih pojedinačno uz naše stručne prijedloge za njihovo rješavanje.

1. Oslanjajući se na sve važeće preporuke za mehaničku ventilaciju pacijenata s ARDS-om kod Covid-19 pacijenata koji preporučuju: VT 4-8 ml/kg, plato pritisak <30 cmH20, visoke potrebne vrijednosti PEEP, te visoke vrijednosti protoka kisika, aparati za mehaničku ventilaciju pod šifrom ACM812A svojim karakteristikama prema našim saznanjima ne omogućavaju sprovođenje gore navedenih neophodnih postavki ventilacije. Naime, ovi aparati ne posjeduju uopće mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije (compliance, drive pressure, Pplateau itd), te se uzimajući u obzir navedeno ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje Covid-19 pacijenata. Potrebno je osigurati respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene osnovne parametre, kao i da se osigura dovoljan broj monitora za kontinuirano praćenje vitalnih parametara, što je jedan od preduvjeta za tretman pacijenata u Intenzivnoj njezi.

2. U cilju zaštite života i zdravlja uposlenika, prema svim smjernicama potrebno je omogućiti 3 zone (crvenu, narančastu i zelenu), jasno ograničene i definirane. Po trenutnoj prostornoj organizaciji u Posebnom respiratornom centru (PRC), pristup zelenoj zoni je omogućen isključivo prolaskom kroz tzv. narančastu zonu koja je u bliskoj komunikaciji s crvenom zonom, pri čemu također nisu zadovoljeni osnovni uvjeti za donning/doffing PPE. Stoga je neophodno da se hitno konzultiraju epidemiolozi i arhitekti kako bi se riješio taj problem, jer je ovo jedan od razloga evidentnog drastičnog porasta zaraženih uposlenika naše Klinike od kako je otvoren PRC.

Pismo Granovu i Katici-Mulalić

3. S obzirom na veliku dinamiku izmjene ovih pacijenata uz visoku frekvenciju svakodnevne izmjene osoblja, neophodno je odmah omogućiti minimum tehničke opremljenosti kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme koje nemamo, izbjegla mogućnost pogrešne identifikacije pacijenata, te stvorio minimum uvjeta za praćenje stanja pacijenata i sprovedbu ordinirane terapije. Trenutno, dok smo u crvenoj zoni, nemamo ništa. Potrebno je hitno osigurati:

narukvice za identifikaciju pacijenata jasno numerirano i naznačeno mjesto iznad kreveta pacijenta te svake sobe/sale
osigurati držače kako bi terapijske liste bile na krevetu uz pacijenta
nabaviti minimum 5 tableta/Ipada, internet vezu, 4 fiksna računara u zelenoj zoni
tehnički omogućiti pristup BIS-u preko navedenih mobilnih uređaja
IT službu angažirati za hitno pravljenje nekog najosnovnijeg software rješenja koje će omogućiti osnovnu komunikaciju osoblja i uvid u pacijente, do tada možemo koristiti jednostavni share drive
svaka dvorana mora imati telefonsku liniju za komunikaciju
sve osoblje mora imati označeno na vidnom mjestu ime i zanimanje

4. Trenutna organizacija srednjeg medicinskog kadra angažiranog u PRC, podrazumijeva da su određeni na jednokratne smjene čime izostaje kontinuitet u radu, sve bez da je određena vođa smjene i glavne sestre koja bi 24h vršile nadzor nad osobljem i u procesu rada isključivo za PRC zbog izrazite zahtjevnosti i obima posla. Osobito jer su mnogi od njih bez ikakvog iskustva i minimalne edukacije u radu s kritično oboljelim u Intenzivnoj njezi.

Također, s obzirom na to da kontinuirano imamo veliki problem s osobnim stvarima pacijenata, mora se odrediti osoba koja će provoditi Proceduru, jer je to prema vani ogledalo našeg rada. Imajući u vidu da je maksimalno dozvoljeno vrijeme koje medicinska sestra provede u crvenoj zoni pod punom PPE 4h, trenutni broj medicinskih sestara po broju pacijenta s ovom organizacijom je 1:8/10, s obzirom na dokazanu važnost u oporavku i smanjenju smrtnosti pacijenata, neophodno je da se broj poveća.

Što se tiče broja specijalista anesteziologa, na trenutni prosječni broj 63 pacijenta, te planirano i povećanje, broj angažiranih nije adekvatan za tretman pacijenata, uz činjenicu da se gotovo svakodnevno mijenjaju, što uz ovako veliku dinamiku pacijenata zaista ne vodi adekvatnom liječenju.

5. Nama je jasno, što pokazuje i vaš ignorantski stav prema nama a i našim sugestijama, da nije bitno naše zdravlje i dobrobit te da ne postoji volja da se omoguće minimalno podnošljivi uvjeti rada. Osoblje Klinike za anesteziju i reanimaciju već godinu dana kontinuirano radi s najtežim Covid-19 pacijentima, anesteziolozi osim svog posla rade posao medicinske sestre, hrane pacijente, održavaju higijenu, presvlače itd., svjedočimo svakodnevno velikom broju ljudi koji se grčevito bore za dah, brojnim smrtnim slučajevima, što rezultira sveprisutnim burn-out sindromom medu osobljem, koji je dodatno pojačan činjenicom da se iz nekog razloga već godinu dana nije uvažio niti jedan prijedlog koji su bili isključivo u funkciji bolje organizacije posla i dobrobiti za pacijente.

To začuđuje jer smo mi, svojom edukacijom i stručnim iskustvom, jedini koji godinama radimo s najtežim pacijentima pa smo tako jedini i angažirani u KCUS već godinu u radu s pacijentima kojima je potrebna mehanička respiratorna potpora. Jasno nam je da kirurg ne može imati uvid u težinu posla anesteziologa, ali banaliziranje rada i opsega našeg posla ne vodi ničemu, a najmanje koristi teško oboljelim pacijentima. Predlagali smo i predlažemo, s obzirom na izrazitu ozbiljnost situacije, da se kada su u pitanju velike organizacione odluke uvijek konzultira stručni kolegij anesteziologa Klinike za anesteziju i reanimaciju, što do sada nikada nije učinjeno, pa ni kod odabira i organizacije prostora Posebnog respiratornog centra. Ova bolest je nova, vrlo kompleksna, na žalost još uvijek nedovoljno poznata i zahtijeva timski i kontinuirani rad, stručne diskusije o specifičnim pacijentima, up to date pristup, individualan pristup svakom pacijentu, i u nekim slučajevima i multidisciplinaran. Trenutni sustav organizacije ne zadovoljava navedene uvjete.

Uz navedeno, dana 24.03.21. na jutarnjem sastanku od strane šefa klinike predočena namjera Šefa kirurških disciplina da u prostorima Klinike za torakalnu kirurgiju otvori dodatnih 28 mjesta za najteže Covid-19 pacijente. Prisutni članovi Stručnog kolegija klinike su izrazili zabrinutost zbog takve odluke, s obzirom na to da smo u okvirima ovih organizacionih kapaciteta već dosegli maksimum, te smo zabrinuti da će takvom organizacijom dodatno biti doveden u pitanje minimalni tretman i sigurnost svih pacijenata koji su pod našim nadzorom, u Covid i ne Covid intenzivnim njegama, tako i u operacionim dvoranama za operativni program. Smatramo da u slučaju odluke o otvaranju dodatne nove lokacije za intenzivno liječenje treba biti angažirano osoblje drugih klinika i specijalnosti koje ima iskustvo rada u Intenzivnim njegama.

6. Kontinuirano upozoravamo, i opet naglašavamo, da se mora podići nivo higijene prostorija i pacijenata povećanim brojem higijeničarki, sredstava za higijenu i dezinfekciju koji moraju biti dostupni uz svakog pacijenta. Ističemo da ne prihvaćamo nikakvu odgovornost za ishode liječenja pacijenata u ovakvim uvjetima rada trenutne organizacije, velikog nedostatka osoblja i neadekvatne tehničke podrške. A sama činjenica da nas se konstantno ne konzultira je sama po sebi alarmantna i izuzetno zabrinjavajuća”./HMS/