Published On: Ned, stu 29th, 2020

STANIVUKOVIĆEV IZOLACIONIZAM “Eto im tamo u Federaciji nek se dogovore” nije stav političara na duže staze

Stanivuković ima pravo biti inertan, i kazati da je za  njega Republika Srpska autarkični , samodostatan prostor, i da se njega Izborni zakon ne tiče, budući da sav svoj politički obzor on ostvaruje i zadovoljava u Srpskoj. Taj pristup, pristup inercije Federaciji odavno iznose prvaci SDS-a. Zadovoljni plijenom koji se zove Srpska, oni smatraju kako  miješanjem u odnose u FBIH oni praktički uvlače bošnjačku politiku na tlo Republike Srpske.

Taj stav donekle bi se mogao razumijeti kada bi bila ispunjena dva uvjeta:

  1. Bošnjačke politike ne zanima utjecaj i prodor na tlo RS-a
  2. RS i FBIH nisu spojene zakonom spojenih posuda na razini BiH

Niti jedan od odva dva uvjeta nisu ispunjeni. Bošnjačke politike nisu i neće odustati od RS-a. Štoviše RS je krajnji cilj. Hrvate smatraju smetnjom zbog koje ne mogu udarati po RS-u jer previše hrvatskih ruku u Vijeću ministara kao i u Vladi FBIH to spriječava.

Ili kako je rekao savjetnik Željka Komšića – Hrvati su štit, zbog kojih Bošnjacima nije dozvoljeno da udaraju po Srbima. Prvo riješiti štit pa onda na Srbe šakama. Doslovce je napisao takav tweet.

Promatrano s te strane pogledajmo što bi se dogodilo da Stanivukovićev izolacionizam pobijedi na razini Srpske.

Ako bi politika PDP-a i SDS-a podržala guranje Hrvata niz vodu Vlada FBiH bila bi bošnjačka vlada. Vijeće ministara BIH bilo bi 2/3 bošnjačko. Dva od tri člana Predsjedništva BIH bili bi trajno bošnjački, dvije trećine diplomacije također.

Ako Stanivuković misli da je to pozicija iz koje se Srpska može bolje braniti nego sada onda on naprosto ne misli.

U slučaju da ovakva politika SDS-PDP dođe na poziciju u RS Hrvati u BIH trebaju donijeti rezoluciju o privremenom povlačenju s konstitutivnih pozicija. Trebaju odustati od sudjelovanja u političkim procesima, dati  Bošnjacima sve pozicije u FBIH i u Vijeću ministara. Takvom odlukom prestali bi biti mete i suparnici u BH političkom ringu. Namjerno koristimo riječ ring.

Nakon te odluke Bošnjaci bi se okrenuli ka RS-u. A Stanivukoviću bismo u tom slučaju poželjeli sreću.

Ponavljamo Izborni zakon zakon je na državnoj razini. Nikada nije ratificiran u Parlamentu BIH.

I itekako se tiče i Stanivukovića i Srba i Srpske. Ako ih se ne tiče, onda ništa…

Tužiteljstvo BIH još uvijek nema odgovor: Zašto su ljudi oko Komšića iznad zkaona? Prijete, prijavljuju se bez diploma na poslove, pljačkaju državu…

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>