Published On: Sub, stu 21st, 2020

Stanivuković otkrio šta misli o Abazoviću: On je građanski orijentiran. Rodoljublja i patriotizma skoro da nema kod Dritana

Pobjeda u Banjaluci uvod je u promjene u cijeloj Republici Srpskoj, uvjeren je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Zašto je u to uvjeren ne pojašnjava no ovaj mladi parlamentarac zamjenio je višu politiku lokalnom politikom. Kako iz pozicije gradonačelnika jednog grada misli utjecati na cijelu Srpsku?

-Ova pobjeda se u Banjaluci čekala 22 godine. Za to vrijeme Banjaluka nije izrodila novo lice, ni novu politiku kao alternativu vladajućoj politici u RS, zbog čega ova pobjeda nosi epitet historijske i predstavlja uvod u promjene koje su neminovne na opštim izborima za dvije godine, kaže Stanivuković sam za sebe, u razgovoru za Tanjug, proglašavajući se povijesnom pojavom. Možda čak i nadvremenskom. Prilično skromno za prvi interview nakon pobjede.

Na konstataciju da pojedini analitičari prave analogiju između njega i crnogorskog političara Dritana Abazovića, Stanivuković odgovara da su im zajednički mladost, polet i zanos i to što su se u teškim, ali različitim uvjetima, borili protiv “sličnih diktatorskih sistema“.

Koliko je pak Dodikov režim diktatorski neka čitatelji sami procjene. Naša je teza da je upravo Stanivuković proizvod Dodikove demokracije, da nikada ne bi mogao nastati u Srpskoj u doba SDS-a te da  bi u svakoj diktaturi on i njegovi protesti na trgu Republike završili u kazamatima. Onako, mogli smo gledati mladog Stanivukovića kako ismijava policiju RS-a. Štoviše, jel znate nekog tko ju je više ismijao? Je li znate neki režim koji dopušta da neki tatin sin u odijelu ismijava režim?

Za Abazovića kaže da je pošten čovjek koji nije spreman na neprincipijelne dogovore zarad funkcije u čemu su, kaže Stanivuković, također slični.

-Međutim, kada se dublje analizira, vide se razlike među nama, prije svega, ideološke. Iako je obojici čovjek središte politike, moj naglasak je na rodoljublju i patriotizmu, dok tih emocija i izražajnosti skoro da nema kod Dritana, koji je potpuno građanski opredijeljen”, objašanjava Stanivuković.