Published On: Sri, kol 18th, 2021

STANIVUKOVIĆ OJAČAO CRNOGORSKI IDENTITET: Prijete mu smrću zbog izjave da nisu nacija, već dio srpskog naroda

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je danas za N1 rekao da Crnogorci nisu posebna nacija, nego su dio identiteta srpskog naroda.

Dodao je da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje.

Cjelokupna crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu Stanivukovića koji je tijekom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju. On je na jednom okupljanju istomišljenika rekao kako smatra da su „Crnogorci izmišljena nacija“. Međutim, danas je u reakciji za N1 kazao kako je to na neki način izvučeno iz konteksta, ali…

32 slova crnogorskog pisma su izmišljena

Želim kazati da je netko isjekao šest sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje. Ima dio kada kažem da svatko ima pravo osjećati se kako želi i nitko ne treba uvjeravati da nešto jest ili nije. Isto tako imam i ja pravo imati svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda. Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku vjerujem. Ako čitate Njegoša on kaže da ‘srpski piše’ i da mu je ‘narodnost srbinska’, a “duša Slavenska”. Ja Crnu Goru smatram svojoj zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo iznijeti svoj stav – kazao je Draško Stanivuković.

U Jasenovcu se dogodio genocid

Slično je i s događajima iz prošlosti.

Ja neke događaje gledam na svoj način. Evo na primjer Jasenovac. Ja smatram da se tamo dogodio genocid, ali ako netko drugačije misli: ‘Alal ti vjera. Imam pravo boriti se za ono što smatram da pripada mojem narodu. To su vrijednosti koje su duboku utkane u moju dušu – poručio je prvi čovjek Banje Luke.

Zbog izjava o Crnogorcima našao se na udaru kritika. Dobio je i prijetnje po život, otkrio je Stanivuković.

Dobio sam prijetnje po život. Govorili su mi da sam četnik, nacionalista, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru…Ja ovu izjavu nisam dao politički nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasača, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Vidjeli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moj preci dali život, moj stric – kategoričan je Stanivuković.

Prihvaća drugačije mišljenje

Međutim, iako ima svoj stav, koji ne želi mijenjati, gradonačelnik Banje Luke cijeni i prihvaća druge koji različito misle od njega.

I danas izražavam veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… prema čovjeku koji drugačije misli. Razumijem pojedine izjave (protiv njega), moraju braniti dio biračkog tijela. Uvijek sam otvarao vrata, dok su drugi zatvarali prema meni – naveo je Stanivuković.

Zatim je komentirao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament.

Nisam ranije komentirao Rezoluciju o Srebrenici. Treća država priča o drugim zbivanjima, a onda osuđuju ako neko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovjek imam svoje uvjerenje, svoj put – poručio je Stanivuković.

Na kraju je kazao da Crnu Goru voli, da u njoj ljetuje preko 20 godina i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj osjeća kao domaćin./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x