Published On: Sri, stu 19th, 2014

Stanić: Ako ne reagiramo na ustaško navijanje, onda smo svi ustaše

ZAGREB- Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Mario Stanić osudio je ustašku ikonografiju i navijanje, koje je postalo svakonevnica u hrvatskom nogometu, a posebno mu smeta što nema adekvatnog reagiranja države na takve pojave.

“Što se tiče ovog s ustašama, ako nitko ne smatra da na to treba reagirati, onda smo očito mi svi ustaše. Zaista ne znam što nam se to događa. Ako nam je to dio navijačkog folklora, onda smo zaista dotakli dno”, kaže Stanić za hrvatski portal “Index”.

Komentirajući nedavne incidente koje su izazvali hrvatski navijači na utakmici između reprezentacija Italije i Hrvatske u Milanu, Stanić je rekao da ne razumije nasilje i da ne želi pravdati ono što se dogodilo na stadionu.

“Ali, mišljenja sam da je istina puno kompleksnija od one koju nam mnogi pokušavaju prezentirati. Licemjerje doživljavamo na svakom koraku i nogomet je samo refleksija onoga kakvo nam je društvo. Ako krenemo redom i pogledamo što se sve događa u politici, zdravstvu, školstvu, kakvi su nam mediji, onda ne treba čuditi zbog čega nam društvo sve brže klizi u neku vrstu kamenog doba “, ističe Stanić. 

On je konstatirao da se depresija nadvila nad cjelokupno hrvatsko društvo i da se Hrvatska vraća “u rikverc” i to u svim segmentima.

“A najviše boli to što je to postalo normalno. Postali smo društvo koje od zdravih ljudi pravi nezdrave”, kaže Stanić.

Europska nogometna federacija / UEFA / pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatske i Italije zbog nereda na kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2016, koja je igrana u Milanu.

UEFA je protiv Hrvatske otvorila postupak zbog bacanja baklji na teren, nereda na tribinama i rasističkog ponašanja navijača, a Italija je pod istragom zbog loše organizacije susreta.

Odluku o kazni UEFA će donijeti 11. prosinca, prenose hrvatski mediji.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović osudio je divljanje hrvatskih huligana na San Siru.

On je rekao da će kazna UEFE biti drastična, te da bi Hrvatska, osim ogromne financijske kazne, iduće dvije utakmice mogla igrati pred praznim tribinama.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske Tomislav Paškvalin rekao je za RTL da će se i Vlada Hrvatske “aktivirati po pitanju divljanja navijača”.

“Uskoro ćemo imati sjednicu, razgovarat s drugim institucijama da bismo donijeli kvalitetne zaključke”, rekao je on.

Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo 2016. godine između Italije i Hrvatske, odigrana je u nedjelju, 16. studenog, u Milanu, a obilježilo ju je divljanje i ustaško skandiranje hrvatskih navijača zbog čega je bila i prekinuta.

Zbog remećenje javnog reda i mira i nasilničkog ponašanja uhićeno je 16 navijača koji trebaju biti izvedeni pred istražnog suca.

poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare