Published On: Sub, lip 11th, 2022

ŠTANCAJU NOVAC Rafinerije zarađuju pet puta više na proizvodnji benzina i osam puta više na dizelu nego prije godinu dana

Rafinerije nafte trenutno zarađuju gotovo pet puta više na proizvodnji benzina i osam puta više na proizvodnji dizela nego prije godinu dana zbog manjka kapaciteta nakon obustave prerade u ruskim pogonima, pokazuju podaci.

Prije rata u Ukrajini velik dio benzina i dizela koje je Europa trošila proizvodio se ruskim rafinerijama i uvozio tankerima.

Iako opskrba nije u potpunosti prekinuta, iz Rusije danas stižu daleko manje količine goriva jer su ih kupci izbjegavali i prije no što su Rusiji zbog invazije na Ukrajinu uvedene sankcije.

Neprivlačni sektor

Zalihe goriva bile su pak niske prije invazije, a kapaciteti za preradu već tada nisu bili dovoljni. Sektor proteklih godina nije bio pretjerano profitabilan i privlačio je malo ulaganja.

Zato nije bilo dovoljno rezervnih kapaciteta koji bi nadoknadili izgubljene ruske derivate, objašnjava BBC

Smanjena opskrba iz Rusije donijela je nove poslove sektoru koji je već radio punim kapacitetom, a manjak kapaciteta, zajedno s visokim cijenama sirove nafte, rezultirao je rekordno visokim cijenama goriva.

“Tiskare” novca

Budući da kapaciteta za preradu nema dovoljno, rafinerijske marže, razlika između troška nabave nafte i prihoda od prodaje derivata, značajno porasle.

“Posrijedi je prava kriza u pogledu kapaciteta industrije za proizvodnju tih goriva, koja se u velikoj mjeri očituje u veleprodajnoj cijeni dizela i benzina,” kaže Crosby.

To pak znači snažan rast dobiti rafinerija.

“Rafinerije trenutno ‘štancaju’ novac”, kaže za BBC viši analitičar u tvrtki OilX Neil Crosby.

Pet i osam puta više

Brojke podatkovne tvrtke Refinitiv potvrđuju da je posao prerade nafte danas puno profitabilniji no što je bio prije 12 mjeseci.

Na dan 8. lipnja prošle godine rafinerije su na proizvodnji benzina zarađivale 9,26 dolara po barelu, a na proizvodnji dizela 6,84 dolara po barelu.

U srijedu zarađivale su 43,11 dolara na benzinu, gotovo pet puta više nego prošle godine, i 51,13 dolara na dizelu, gotovo osam puta više.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Supersrbo
Supersrbo
24 dana prije

To i jeste bio cilj sankcija i cilj pokretanja rata u ukraini.Rusi su takodje zaradili na svemu.Mozda su manje nafte prodali ali su i ovako 7 ili 8 puta više zaradilo.Fora sa dizanjem cijena cigareta je slična ko fol se brinu za zdravlje ljudi a ustvari samo izvlače pare.Manje proizvodnje I troskova a više para.Samo budala je mislila da će sankcije naškoditi Ruskoj ekonomiji.Osim toga sama Britanija je za ovih 100 dana rata u ukraini uvezli iz Rusije 1,9 milijardi barela nafte.Rusi ne šalju tankere direktno u Englesku ,ameriku ili Njemacku sad oni imaju Turske luke Naftovodom do njih pa u tankere za iste kupce Ne piše na nafti čija je ona je moja kad je ja kupim.samo za vašu informaciju Turci su kupovali naftu i od ISILA svi smo to vidjeli na snimcima A malo ko zna da je Hitler preko turske snadbjevao svoje jedinice naftom.Glavna skladišta su bila u Grčkoj sjećate se filma o Grku zorbi kad diže skladište u vazduh.Turci su se obogatili na tome.Sad će opet.

Last edited 24 dana prije by Supersrbo
Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Supersrbo
24 dana prije

Kako su se obogatili kad su i nakon onolikog carstva i posle drugog rata napucili zapadnu europu.A, i da im je danas otvorit vrata ni Erdogan doli osta nebi.