Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Stalnim ometanjem i nezakonitim radnjama ugrožen cjelokupni popis stanovništva u BiH

Must Read

Rezultati popisa stanovništva u BiH mogli bi biti odbačeni ukoliko ne budu objavljeni do 1.srpnja ove godine…

Prema neslužbenim informacijama, upravo to i jeste cilj kontinuiranih ometanja objave rezultata popisa.

Nakon posjete Međunarodnog monitoring tima Agenciji za statistiku dobili smo preporuke. Iste kao i do sada. Rezidentno stanovništvo ne određuje se na način kako to traže iz RS. Međunarodni monitoring tim dao je našoj zemlji rok da objavimo rezultate popisa do prvog srpnja.

Obzirom da mi ne poduzimamo nikakve aktivnosti, ja evo ne znam, čuo sam da je gospođa Radmila Čičković rekla da se intenzivno vrše pregovori oko utvrđivanja ovih spornih odluka, ja ne znam uopće nijedan podatak vezano za to. Sa kim se vrše pregovori, i na koji način? Ali sigurno nije u Agenciji za statistiku niti sam ja obaviješten o tome, istaknuo je zamjenik Agencije za statistiku BiH, Fadil Fatić.

Novo rukovodstvo Agencije, kaže Fatić, ne pridržava se zakona.

Osobno imam problema u suradnji sa direktorom Velimirom Jukićem i zamjenikom direktora Miljanom Popićem, oni konstantno održavaju neke neslužbene sastanke ja mislim u nekoj kafani u Istočnom Sarajevu.

Od dolaska na čelo Agencije Velimira Jukića, nijedna sjednica popisnog ureda nije održana, ističe Fatić, što je zakonska obveza. Fatić smatra da ga pokušavaju izolirati i isključiti iz svih bitnih proces u Agenciji.

Mogu navesti jedan vrlo loš primjer prošlog tjedna gdje zamjenik direktora, Miljan Popić donio punomoć, gdje ovlastio pomoćnicu direktora Dijanu Mlikotu, ja sam bio prisutan dva dana, zamislite vi to je pravna besmislica da zamjenik direktora ovlašćuje pomoćnika direktora uz prisustvo drugog zamjenika direktora.

Pokrenuo je pravni proces da se utvrdi legitimnost ovakvog ponašanja. Naglasio je i kako od ove godine ne postoji nikakav ugovor o smještaju podataka o popisu.

Nama više taj prostor u Istočnom Sarajevu ne treba za pohranu i arhiviranje ovog tvrdog materijala. Taj tvrdi materijal, popisnice, treba da se dostavi Arhivu BiH da se arhivirati, zato što se on ne koristi.

Jukić i Popić dovode u pitanje poštivanje međunarodnih standarda i usporedivost podataka sa podacima iz drugih država EU, istaknuo je Fatić. Sumnja da se sve ovo radi sa jasnom namjerom da probijemo rok, nakon čega bi bilo upitna objava rezultata, a cijeli popisni proces bio bi upitan.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -