Published On: Wed, Feb 1st, 2017

ŠTA VAM SMETAJU AUSTRIJSKI TURISTI? Zašto bi ovaj fini i dragi čovjek koji nikome zla nije nanio trpio prijetnje smrću?

Turist iz Austrije, koji u BIH dosta troši, već godinama, i često posjećuje našu tužnu zemlju,  Valentin Inzko primio je prijetnje smrću, potvrdio je sam Inzko televiziji N1. Jedinoj slobodnoj TV na dunjaluku.

Ova informacija zgranula je lacij u BIH koji Inzka naprosto obožava. Naročito je zgranula Srbe i Hrvate. Prije mjesec dana Inzko je RS usporedio s NDH što je izazvalo opće oduševljene Srba u RS-u koji su na to povikali – mi smo daleko veća sila od NDH al laska nam komplimentiranje.

Inzko je poznat i po tome što odbija sarajevsku čaršiju kad mu donosi gotove izjave koje bi on potom trebao pročitati javno kao austrijski turist. Mišljenja turista u BIH inače jako su važna. Inzko  je originalan čovjek i pravedno dijeli stvari u BIH nastojeći ne bit pristran. Iako mu mnogi govore da je pristran. A nije. Stvarno nije.

Inko je poznat po isprici Hrvatima u BIH kada je kazao da se pljačka tenkovima Hercegovačke banke nije smjela dogoditi pred kamerama i po danu. Nego da je to trebalo suptilnije učiniti i ne prebacivati novac odmah u austrijske banke jer ovako ostaje gorak okus da su austrijski predstavnici pogodovali austrijskim bankama. Mogli su barem 10% prebaciti u neku njemačku banku kazao je tada rezolutno Inzko.

Stariji ga pamte i po tome što  je Vladu FBIH od 2010-e do 2014-e proglasio neustavnom nazvavši Lijanovića reketarom i kriminalcem. Ujedno je postao popularan i kada je poništio Petritscheve amandmane kojima je FBIH prestala biti i hrvatski entitet. “Hrvati moraju biti ravnopravni u FBIH” – kazao je Inzko. A Hrvate je tek pridobio kad se odbio sastati s Komšićem od kojeg je zatražio ostavku. “Ne možemo govoriti o konstitutivnosti nekog naroda u BIH dok mu drugi narod bira člana Predsjedništva” kazao je Inzko i navukao bijes unitarista. Tada se godinu dana krio u Mostaru jer je dobijao stalne prijetnje iz Sarajeva.

A tek kad se sjetimo kako je išutao nogom Lijanovića uz povike, tuđe krave si krao smeće jedno lopovsko, proraćune pljaćko sram da te bude, glasove od sirotinje kupovo – to su tek bili epohalni snimci. Zli jezici tada su pisali da je Inzko s Lijanovićem gozbe gozbio i išao na roštilje al svi mi znamo da to fašisti lažu.

Zašto dobri Inzko ne objavi tko mu prijeti nije jasno no on mora znati jednu stvar. Građani BIH uz tebe su Valentine. Tko pošten imperator nije hodio zemljom humskom i misirskom još od Benjamina Kallaya. Ovo što je on iskalajisao od BIH malo koja budala mogla bi nakon njega. I kako ga čovjek onda ne bi volio. I tko normalan takvom komadu genijalčetine da prijeti, kad on čini sve što pošteni građanin BIH  u intimi i sam želi – dokidanje Montydaytona.