Published On: Čet, pro 20th, 2012

ŠTA TI JE SUŽIVOT: Zbog Igora Solde i Zvonimira Jukića Bošnjaci potežu pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Dvije trećine članova Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je da se glasa po proceduri vitalnog nacionalnog interesa kada je večeras na sjednici tog Doma u Sarajevu Komisija za informiranje predložila zaključak da Dom razriješi Upravni odbor Radio-televizije FBiH i imenuje novi privremeni saziv na dva mjeseca.
Trenutno traje rasprava o tome da li se u ovom slučaju može pokretati pitanje vitalnog nacionalnog interesa.
Prijedlog za razrješenje Upravnog odbora RTV-a FBiH odobrio je nedavno Predstavnički dom na inicijativu četiri stranke aktualne parlamentarne većine – Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.
Da bi odluke o razrješenju te imenovanju privremenog saziva Upravnog odbora stupile na snagu, potrebna je i podrška Doma naroda.
Argumenti zagovornika smjene su da Parlament FBiH nije prihvatio izvještaj o poslovanju te medijske kuće za 2011., kao ni ranije izvještaje, kao i da revizorski ured već treći put zaredom daje negativne ocjene o njenom poslovanju.
Protivnici smjene, pak, tvrde da je razrješenje Upravnog odbora u cijelosti, kao i imenovanje privremenog saziva, protivno Zakonu o RTV-u i da je način na koji se to predlaže u Domu naroda protivan odredbama Poslovnika.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare