Published On: Čet, ožu 6th, 2014

ŠTA STVARNO, NEMOGUĆE?! U BiH visoki stupanj fragmentacije medija po političkim i po etničkim osnovama

U Bosni i Hercegovini postoji veoma visoki stupanj fragmentacije medija po političkim i po etničkim osnovama, a oni koji pokušavaju raditi svoj posao savjesno i profesionalno susreću se svakodnevno s različnim pritiscima –izjavio je ataše za tisak Veleposlanstva SAD-a u BiH Philip M. Beekmanna međunarodnoj konferenciji “Forum digitalnih medija 2014”.

Konferenciju posvećenu trendovima u oblasti medija i novinarstva u kontekstu digitalnih tehnologija organizirao je Mediacentar Sarajevo.

Podsjetio  je da je prošle nedjelje State Department objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu i dodao da u BiH postoje brojni mediji koji pružaju veliki broj različitih stavova.

– Veleposlanstvo SAD-a i Mediacenatr Sarajevo imaju dugogodišnju tradiciju suradnje u pružanju podrške neovisnom i profesionalnom novinarstvu. Na konferenciji ćemo imati priliku da razgovaramo o značajnim pitanjima iz oblasti medija i novih digitalnih tehnologija –  rekao je Beekman.

U naredana dva dana sudionici konferencije koji su novinari i urednici razgovarat će o velikim izazovima koji se nalaze pred medijima kao što je obrazovanje novinara, financiranje online medijskih projekata te građansko novinarstvo.

– Građansko novinarstvo ima poseban značaj u BiH zbog nedavnih događaja u BiH – naglasio je.

Dodao je da se mediji svakodnevno susreću s različitim pritiscima od političkih, ekonomskih i financijskih pritisaka te da će se na ovoj konferenciji razgovarati na koji način se nositi s tim pritiscima.

Direktorica Internewsa BiH Sue Folger kazala je da je većina medija u BiH izložena političkim ili poslovnim pritiscima.

– Iz tog razloga na ovoj konferenciji veći fokus stavljamo na online medije, jer smatramo da su oni više neovisniji, fleksibilniji i objektivniji – smatra Folger.

Dodala je da Internews BiH podržava male medijske kuće te studentske medijske klinike koje se bave pravom, medijskom pismenosti i tehnologijom.