Published On: Sri, pro 18th, 2019

‘Šta kričite, a znale ste noge širit… Sad trpite!’: uz vrijeđanje, ovoj ženi nitko nije rekao da joj je dijete umrlo – saznala je to od muža i majke na izlasku iz bolnice

Poštovani, ponukana pričama ovih jadnih žena i njihovim lošim iskustvima tijekom trudnoća, imala sam potrebu ispričati i svoje.

Davne 1993. godine, samo tjedan dana nakon mog vjenčanja, u 27. tjednu trudnoće, imala sam spontani pobačaj. Hitno su me poslali u Split gdje sam cijelu noć trpjela bolove da bi me sutradan pripremili za porod. Ležala sam u boksu, prepuštena sama sebi, potpuno neiskusna, uvjerena da rađam i da bi sve moglo biti u redu, premda je rano. Nikoga da mi pruži makar kakvu utjehu, lijepu riječ ohrabrenja.

Čujem samo krikove iz susjednih boksova, suosjećajući. Nisam jedina, ali sam sama. Sestre se deru na te jadne žene, vrijeđaju ih, govore im: “Šta kričite, a znale ste širiti noge… Sad trpite!”. Trpim. Zbog djeteta. Trpim dok ne napipam djetetovu glavicu.

Ustrčale su se tek kad sam im rekla. Pozvale su doktora: “Brzo, imamo porod.” Dotad sama, iscrpljena. Rodila sam curicu, tešku 650 grama. Vidjela sam je tada i nikad više. Odnijeli su je na neonatologiju. Stavili mi narukvicu s brojem, istim kao i na maloj ruci moje prijevremeno rođene kćeri. Pitala sam za nju, nadajući se da je dobro. Nitko ni riječ. Imala sam samo 21 godinu.

Nisam se usudila gnjaviti sestre stalnim zapitkivanjem. Bila sam pristojna. Čekala sam odgovore. Nikad ih nisam dobila. Izlazim iz bolnice uvjerena da ću vidjeti dijete i vratiti se po nju kad bude dobro. Došli su mama i suprug po mene. Ne znaju da ja ne znam kako je dijete umrlo. Tko mi je rekao?! Zar ne bi bilo humano da se netko pojavio u sobi i rekao mi, koliko god teško bilo, tu ružnu vijest koju nijedan roditelj ne želi čuti, bez obzira radilo se o odraslom djetetu ili mrvici od 650 grama?

A ne da na odlasku iz bolnice to čujem iz usta moje mame zgrožene mojim neznanjem dok mi navire mlijeko u prazno naručje.

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail portal@slobodnadalmacija.hr ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare