Published On: Pet, ruj 27th, 2013

Šta je Radončić rekao o SDP-u, SDA, Mirku Šaroviću, putu u Brisel, popisu, Bošnjacima…

Ministar sigurnosti i lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV-u. Radončić je, između ostalog, govorio o pregovorima SDA i HDZ-a po pitanju provedbe presude „Sejdić – Finci“, ne želeći se zvanično odrediti prema tome s obzirom da, kako je kazao, SBB još nije dobio zvanični dokument sporazuma ove dvije stranke. Dodao je i da ne treba u startu na nož dočekivati ljude koji traže rješenje.

Kada je u pitanju odnos SBB-a i SDP-a, Radončić je kazao da na parlamentarnom nivou postoji neki vid koalicije, ali ne i u izvršnoj vlasti, s obzirom da SBB nema svoje ministre niti na jednom nivou u FBiH, kao i da kadrovi ove stranke nisu na čelu niti jedne javne kompanije u FBiH. Potvrdio je i da ne postoji koalicija sa SDA, ali da mu je Sulejman Tihić, lider ove stranke, kazao da je na organima SDA odlučeno da se ide u saradnju sa SBB-om te da ništa protiv toga nije imao ni Bakir Izetbegović.

Radončić je izjavio i da je šestorka zbir stranaka, da tu nema nikakve ljubavi te dodao da je Vijeće ministara jedna od najsvjetlijih tačaka u BiH. Kada je u pitanju inicijativa za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, Radončić je kazao da kada bi se personalno izjašnjavao da bi bio protiv te smjene, ali i dodao da se radi o kompleksnijem političkom pitanju te da je pitanje koliko se SDS zaista reformirao.

Radončić je govorio i o najavljenom sastanku u Briselu, koji bi trebao biti održan 1. oktobra, predstojećem popisu i Bošnjacima, podsjetivši da je još 1993. godine osnovao „Bošnjački avaz“, zatim o muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću…