Published On: Uto, svi 10th, 2022

ŠTA DALJE S MOLITVENOM ZAJEDNICOM U BIH? HBK i Plenković razgovarali o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovi

Na redovitom polugodišnjem sastanku članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade RH, održanom u ponedjeljak bilo je riječi i o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom sudionici sastanka su istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele BiH.

Posebno su, ističe Tiskovni ured HKB, prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade od važnosti za Hrvate u BiH.

Sastanak je održan uoči posjeta državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice, javlja Hina.

Na sastanku se razgovaralo, napominje Tiskovni ured, o daljnjoj pomoći Ukrajini, koja je žrtva agresije, i pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu.

Plenković je izvijestio HBK o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe i sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, a hrvatska Vlada je pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te odlučno podupire njezin europski put.

Predstavnici HBK-a istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata, koji je izazvao brojne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja.

Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći izbjeglicama koji su došli u Hrvatsku i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

BH katolici ce biti proglaseni nacionalnom manjinom sa svim pravima koja im pripadaju,a koja im garantiraju drzava BiH i republika Turska.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

Pogana baalijo istiniu si reko.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
14 dana prije

Pitaj brata laže.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

Jarane ako se mi muslimani ne smirimo mogli bi ga žestoko podokiti ti pišeš iz tuđine a nama treba živjeti u mostaru sa kršćanima zato jedi gova,nca

putnik83
putnik83
14 dana prije

Katolička Crkva u Hrvata je rimska i apostolska,nadnacionalna.Za razliku od Srba ili Rusa mi nemamo duhovni temelj koji podupire naciju.
Nas uče “okretat drugi obraz”.
Ako malo dublje zagrebemo u povijest vidjet ćemo da nam Vatikan i papa nikad nisu bili skloni.Da su sve radili za interes Venecije,Genove,sv.Rimskog Carstvam,a kasnije fašističke Italije.Zadnji primjer?Župa Dajla?Apostolska uprava nad međugorskim parama?Stepinac? “Kardinal” Vrbosanski? Prvi put u povijesti hrvatski narod ima dva kardinala! Sapienti sat.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  putnik83
14 dana prije

Opa dolaziš sebi . .