Published On: Wed, Sep 9th, 2015

ŠTA BOG SPOJI FRANJO …. : Papa će olakšati katolicima da se rastave brzo i besplatno

Iz Vatikana je danas stigla vijest kako je papa Franjo objavio da će radikalnom promjenom procedura olakšati katolicima da se rastave i ponovno vjenčaju pod okriljem Crkve. Mediji prenose kako će Papina reforma omogućiti da većina rastava bude besplatna i brza. Ipak, prije konačne odluke svoju riječ dat će biskupi, koji će se u listopadu okupiti na sinodi o obitelji.
U povodu vijesti oglasila se i Zagrebačka nadbiskupija priopćenjem u kojem se naglašava da će se odredbe iz motuproprija početi primjenjivati od 8. prosinca 2015. godine.
Ovim putem obavještavamo stranke u postupku, na koje će se primjenjivati proglašene odredbe, da će tijekom sudskog postupka o svemu biti pravodobno obaviještene. Isto tako obavještavamo sve zainteresirane da će Međubiskupijski sudovi u Zagrebu uskoro objaviti i cjeloviti tekst oba motuproprija u svrhu upoznavanja s novim kanonskim propisima, navodi se u priopćenju.
Papa Franjo reformirao je tako teške postupke za poništenja braka katolika, što je odluka koju su željno iščekivali mnogi parovi diljem svijeta koji su se rastali i zatim sklopili građanski brak. Papin dokument Motu Proprio (‘na vlastitu incijativu’) danas predstavljen u Vatikanu – znatno ubrzava postupak poništenje braka i dopušta da o žalbama odlučuje mjesna crkva, a ne kao dosad Vatikan.
Papa je rekao da promjene neće potaknuti na više rastava, nego ubrzati završenje već započetog procesa. Naglasio je i da se poništenje braka ne smije naplaćivati. Krajnji je cilj reforme ‘spas duša’, rekao je Franjo. Zatražio je da se proces završi u roku od 45 dana. Franjo je ukinuo i automatizam žalbenog procesa koji se odvijao čak i ako ga nijedna strana nije željela. Reforma također omogućava da mjesni biskup, na mjestima gdje uobičajeni tročlani sud nije na raspolaganju, osobno završi proces ili ga delegira svećeniku s dvojicom asistenata.
Monsinjor Pio Vito Pinto rekao je da je ovo tek treća revizija postupka poništenja braka u 2.000 godina dugoj povijesti. Posljednja veća promjena bila za vrijeme pontifikata Benedikta XIV. koji je bio Papa od 1740. do 1758. godine. Pinto je rekao da se radi o promjenama za siromašne i one koji pate jer su im brakovi ‘slomljeni’. Katolicima diljem svijeta olakšat će ‘sklapanje drugog braka pred Bogom’ i tako im dopustiti potpuno sudjelovanje u crkvenom životu.
Papa je dugo bio glasni zagovornik ublažavanja postupka poništenja, što je odraz njegova iskustva stečenog u stvarnom svijetu koji je donio u papinstvo i što mu je priskrbilo reputaciju reformatora. Nekoliko je puta rekao da poništenje braka ne smije biti izvor crkvenih prihoda./Hina/HMS/