Published On: Fri, Jun 10th, 2016

ALARMANTNO: Trećina mladih u Srbiji nema umirovljenika koji ih uzdržava

SREMSKA KAMENICA, 26 svibnja 2016, (Njuz) – Istraživanje Instituta za perspektive i emotivni razvoj iz Sremske Kamenice pokazalo je da se čak trećina mladih u Srbiji nalazi u jako teškom materijalnom položaju jer u svojoj familiji nema umirovljenika koji bi ga izdržavao.Ovi mladi ljudi se susreću s velikim brojem problema i teško pronalaze svoje mjesto u društvu, kažu stručnjaci.

– Naše istraživanje se orijentisalo na mlade ljude u Srbiji i problem n jihovim egzistencijalne sigurnosti – priča profesor Jakov Štulić s Instituta u Kamenici -Utvrdili smo da je broj onih koji u obitelji nemaju umirovljenike izuzetno veliki i kreće se oko 30 posto. Mlada osoba koja danas nema bar jednog umirovljenika kao oslonac u životu gotovo da nema perspektive, nedostupna su joj brojna sitna zadovoljstva, onemogućena je da svoje vrijeme kreativno provede s društvom u kafiću, ao nekim luksuznijim izdacima može samo sanjati. Sve ovo može negativno utjecati na njen emotivni razvoj, pogotovu što se nalaze u izuzetno osjetljivom dobu -objašnjava profesor Štulić.

Po njegovim riječima, u najtežoj situaciji su oni koji su završili školovanje, a još uvijek nisu pronašli posao. Također, profesori iz Kamenice tvrde da i među onima koji imaju sreću da su im djeda i bake umirovljenici postoje određene socijalne razlike. Rezultati do kojih su došli prilikom istraživanja pokazuju da je brojnost umirovljenika u rodbini izravno povezana s materijalnim statusom mladih u Srbiji.

– U ovoj populaciji postoje različiti slučajevi. Ima onih koji mogu osloniti na podršku samo jednog umirovljenika dok oni najsretniji mogu računati na prihode od čak četiri mirovine. Svi ovi faktori mogu dovesti do materijalnog raslojavanja među mladim ljudima što na kraju može rezultirati nezadovoljstvom i socijalnim sukobima među ovim grupacijama – upozorio je Štulić koji je iskoristio priliku i, u ime svog tima, se zahvalio dedama i babama koje su financirale rad na ovom važnom projektu.

Bojan Savić