Published On: Čet, velj 17th, 2022

SRPSKO VALENTINOVO: 14.2. dogodio se I. Srpski Ustanak koji su Hrvati u Hercegovini, Boki, Vojvodini i Kotoru, dočekali s oduševljenjem i nevjericom…

U ovo vrijeme u Turskoj Hrvatskoj, Turskoj Dalmaciji (Hercegovini), Crnoj Gori, Vojvodini živi na stotine tisuća Hrvata koji od braće iz Ugarske Hrvatske nemaju nikakve koristi. Niti u Ugara postoje oslobodilačke namjere prema braći u Kalifatu. Ironično Hrvatima u BIH više su nade davali ratovi Mletaka protiv Turakanego same Ugarske Hrvatske. Stoga je najvažniji događaj u povijesti BH Hrvata Hercegovački Ustanak, koji je konačno doveo do sloma Osmanske Imperije. Oluja je to svih Oluja za nas u BIH, Vojvodini, Crnoj Gori. Za Hrvate u današnjoj EUgarskoj Hrvataskoj beznačajan događaj. Jer 5 stoljeća nismo dijelili istu sudbinu. No do Hercegovačkog proljeća ne bi došlo da nije bilo velikog Karađorđa. Danas zaboravljenog srpskog junaka u Hercegovini. Uče nas naprosto da zaboravljamo svoju povijest i sve što je srpsko preziremo. Žalosno.

 

Prvi srpski ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku protiv Turaka u razdoblju od 1804. do 1813. godine. Ustanici predvođeni Karađorđem su uspjeli u značajnom vremenskom razdoblju osloboditi pašaluk. Ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815. godine, koji je na kraju doveo do stvaranja moderne Srbije.

Ustanku je prethodio teror janjičara, koji su na čelu sa svojim časnicima dahijama od 1801. godine upravljali Srbijom, nakon što su 1801. godine pogubili prestavnika središnje osmanske vlasti beogradskog vezira Hadži-Mustafa pašu. Četvorica dahija – Aganlija, Kučuk-Alija, Mula Jusuf i Mehmed-Aga Fočić – su podijelila Beogradski pašaluk na približno jednake dijelove, te nametnuli Srbima teške daće.

Nezadovoljni Srbi i lokalne turske spahije su počeli organizirati otpor janjičarima, koji su međutim otkrili pripreme za ustanak, te su širom Pašaluka 4. veljače 1804. godine proveli tzv. Sječu knezova (turske upravne jedinice nahije su bile podijeljene na knežine s po nekoliko sela, kojima je upravljao tzv. obor-knez iz redova srpskog stanovništva; a i svako selo je imalo svog kneza) u kojemu je postradao znatan broj uglednijih i bogatijih Srba. Taj događaj međutim nije prekinuo pripreme za ustanak, nego ih samo ubrzao: na ustaničkoj skupštini u Orašcu (kod Aranđelovca) 14. veljače 1804. bira oko 300 okupljenih za vođu ustanka Karađorđe Petrović,

Već do početka ožujka je pod oružjem bilo oko 10 tisuća ustanika, koji su u uzastopnim borbama potisnuli janjičare iz Pašaluka i nekoliko okolnih nahija. Janjičari nisu tražili podršku središnje turske vlasti, jer su i sami bili uzurpatori, koji su koristili okolnost da je Turska zaokupljena ratovima na drugim stranama.

Sultan je u Carigradu za novog begoradskog vezira imenovao Hasan-bega, nekadašnjeg rizničara ranijeg vezira Hadži-Mustafa paše, te ga uputio da uspostavi vlast u Srbiji i otpravi odatle janjičare; u pomoć novom veziru je upućen bosanski vezir Ebu Bećir-paša s oko 3.000 vojnika. Vodstvo ustanka pokušava ispočetka isposlovati s osmanskim vlastima koje zamjenjuju janjičare postići dogovor, ali je narodno nezadovoljstvo izrazito veliko, te na više strana kreću u protjerivanje relativno malobrojnog i relativno bogatog turskog stanovništva u gradićima po Srbiji. Od 21. ožujka do 24. travnja vode se borbe između janjičara (i svih drugih Turaka) i srpskih ustanika u samom Beogradu, koje se obnavljaju u svibnju, nakon što ne uspijevaju pregovori koji su vođeni u Zemunu pod pokroviteljskom austrijskih vojnih vlasti.

Naposljetku u srpnju 1804. godine središnje turske vlasti odlučuju slomiti ustanak snažnom intervencijom vojnih snaga iz okolnih pašaluka, te za beogradskog vezira postavljaju zapovjednika garnizona u Nišu (izvan beogradskog pašaluka) Hafiz-pašu, kojem je dan zadatak da predvodi gušenje ustanka.

Ustanici su pokušali zaustaviti Hafiz-pašine snage na utvrđenim položajima kod sela Ivankovac blizu Ćuprije u središnjoj Srbiji, te je 18. kolovoza 1805. godine zapodjenut Boj na Ivankovcu. Između 6 i 7 tisuća ustanika je uspjelo poraziti znatno nadmoćnije turske snage, koje su se nakon pogibije Hafiz-paše 20. kolovoza povukle u neredu.

Pobjeda je jako ohrabrila Srbe, kojima međutim nisu bile spremne pomoći ni Austrija, ni Rusija; čak niti nakon što su početkom kolovoza 1806. godine u Bitki na Mišaru u Mačvi uspjele odbiti napad turske vojske koja je nadirala iz Bosne, a početkom rujna iste godine i vojsku rumelijskog vezira Ibrahim-paše koja je nadirala s juga.

Srpski predstavnik u Carigradu Petar Ičko je u rujnu 1806. dobio obećanje o miru gdje bi iz Srbije otišli janjičari, a Srbija bi plaćala paušalni danak, vodeći sve lokalne poslove i čak čuvanje granice. Međutim nije on ništa dobio napismeno, iz čega se moralo zaključiti da Turci samo odgađaju konačni vojni obračun. Karađorđe je stoga odlučio krenuti na Beograd, te je krenuo na Beograd: 12. prosinca je osvojio grad, a 27. godine i tvrđavu nad njim.

Naposljetku je u kolovozu 1807. godine u Srbiju ipak došao agent ruske vojske Konstantin Rodofinikin, koji je obećao nekakvu vojnu pomoć i začudo se odmah umiješao u razmirice između srpskih vođa, zauzevši stranu protiv Karađorđa. Inače je Rusija tada bila s Napoleonom sklopila Mir u Tilzitu, nakon neuspjeha u ratovanju protiv Francuske, te je raspravljalo o mogućnostima da se intervenira i u Srbiji: Rusija se doista angažirala u teškom Rusko-turskom rata 1806.-1812., koji se pretežno vodio oko kontrole Moldavije i Vlaške.

Srbi uz podršku Rusije bilježe daljnje uspjehe, ali velika turska ofenziva 1809. godine baca ustanike i veliki val izbjeglica na austrijsko područje sjeverno od Dunava. Ruska vojska pomaže 1810. godine da se vrate u Srbiju, ali se radi ponovnog ratovanja s Napoleonom povlači iz Srbije 1812. godine: Srpske vođe uopće nisu uključeni u pregovore radi sklapanja Bukureštanski mir iz svibnja 1812., gdje su Rusi dogovorili svoje povlačenje i predaju Srbije pod vlast Osmanskog carstva, uz opću amnestiju za srpske ustanike.

Ustanici se ne žele predati, pa Turska šalje na Srbiju svoje glavne snage, koje su oslobođene od angažmana protiv Rusa. 130.000 turskih vojnika napada iz Bosne, 60.000 iz Niša, te daljnjih 60.000 iz Vidina u Bugarskoj. Srpski otpor je slomljen 7. listopada 1813. godine, a Karađorđe i veći broj drugih srpskih vojnika bježi u Austriju. Već 1815. godine, međutim, uslijedit će Drugi srpski ustanak.

guest
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
drZlikovac
drZlikovac
5 mjeseci prije

I čim su se oslobodili turskog jarma postali su gori i od njih samih…i do dana današnjeg pokušavaju taj jaram nametnuti drugim narodima…

Last edited 5 mjeseci prije by drZlikovac
Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
5 mjeseci prije

Zli hrani sina pa salji na vojsku Sirija se umirit nemoze.

A video placed online by the Islamic State, and translated by MEMRI, shows some of the youngest ISIS recruits, a group of Bosnian children who appear to be under 10 years old in Syria, holding the group’s black flag.
By JPOST.COM STAFF Published: SEPTEMBER 16, 2014 09:33

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

Sta pokusavas da kazes sa tim? Ako postoji par stotina ljudi iz BIH koji su se pridruzili ISILu i pojavljuju se na nekom videu, hoces da kazes da su svi muslimani u BIH takvi i da je vas sovinizam opravdan? Kompleksas

zoro
zoro
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Samo hrabri muslimani su se pridruzili ISILu. Ostali jazavci muslimanski misle isto ali nemaju muda da da. —-zivot sa islamskom stokom je NEMOGUC

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  zoro
5 mjeseci prije

Hrabri ste vi ko quurac.

Parfem
Parfem
Šta ti kažeš na ovo?  zoro
5 mjeseci prije

Jarane imamo muda samo ti to t oj caca od sramote ne smije da prica Kako je bjezao po Rodocu kada se tekbir iz Vinarije raspe preko Neretve Dodju ko piccke sa nekakvim dzipom ispucaju nekoliko rafala i bjezanija preko Huma Pitaj Baba 😂😂😂

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Samo u jednoj godini 300. Zapadni izvori:

In the past year, 300 Bosnians have left to fight with the group in Syria, according to France 24.
With a population of fewer than 4 million people, that reportedly gives Bosnia the highest per-capita ratio of foreign ISIS fighters of any European country.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

Mashaallah

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Naravno da jesu, tj da jeste, vi ste takvi.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

naravno da ne smatra tako i normalno je da među svim narodima ima posvećenih Bogu.,stojim iza tog.pozz

Parfem
Parfem
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Bravo

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

Užas užas… Takvi su oni. Pažljivo pogledaj snimak iz bužima, ima takvih kolko hoćeš.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

Mashaallah

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
5 mjeseci prije

Vuahahaha ha… Ti to o photuricama govoriš, bilmezu?

Šaćir soros
Šaćir soros
5 mjeseci prije

Po srbotitoistickoj istoriji tako je…nidje po historiji mrskih SVABA i katoličke europe AU CAREVINE i bratje RUSA PRAVOSLAVNOG RUSKOG CARSTVA U NAPADU NA OSMANSKO ISLAMSKO CARSTVO..baš kao i danas POSRBLJENI i PORVACENI žive u tom vremenu

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
5 mjeseci prije

“S.mrt Smail age Cengica” obavezna lektira za svakog u HB. Da se zna kako fildzanisti stvarno misle.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

Ima li gdje gospe.Da se nije opet ukazala ali sada legitimna.

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
5 mjeseci prije

Jedni vjeruju Gospi, drugi Bidenu i kraljici koja je bas isplatila 12 milijuna funti naknade zeni koju je njen sin tlacio kad je bila mala djevojcica. Vidis, nije ni cudo da ti takvim vjerujes. I Prorok ti je (po priznanj vodecih islamskih sajtova- nije hula) imao tako nesto sa 9to godisnjom Ajsom.

Parfem
Parfem
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

300 000 djece naguzeno od Bozijih sluga samo u Dojclandu

Parfem
Parfem
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
5 mjeseci prije

Ima svaki dan se ukazuje u 17 00 rasiri pizddu

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

To i jeste problem …..od djeteta praviti u perspektivi ubicu i katoličkog ili srpskog SVETOSAVSKOG Teroristu…knjigom.se to pravi…

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
5 mjeseci prije

Nastimaj gusle i opleti o Malom Radojici i zlim Turcima, a sutra ljubi ruke Erdoganu i nag.zi se da dobijes kredit

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Napisao Ban Hrvatski Ivan Mazuranic rodjen u Novom Vinodolskom. Vasa necovjecnost je bila poznata svom pucanstvu Europe. A vi bi kao i Smail samo da mozete.
A Smail nije bio Turcin, nego jedan od vas.

Last edited 5 mjeseci prije by Lipo Lastovo
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
5 mjeseci prije

Šta mu reče u to doba mrski Svabo pisac da ne širi laži i mržnju i da ne fali teroriste i ubojice…tako se formira dijete djikance.svetosavski terorista i katolički kockohlavi

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
5 mjeseci prije

Kako je jutros u amurskom dupetu? Nadam se da nisu grah žderali.

Maximulian
Maximulian
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
5 mjeseci prije

Pogresno su te ucili. Madjari su bili ti koji su Evropu branili od dotepenaca I Turskih hordi kao i danas sve do Mohacke bitke – povijest se ponavlja. Tu tada Rusa u 15tom stoljecu nije bilo. Knjigu u ruke I citaj. Kada ovo znas jasna ti je I Orbanova politika na Balkanu I u Bosni.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Maximulian
5 mjeseci prije

Ma kakvi Madjari…katolička crkva…pa Madjari su skoro polovica prešli na islam ISMAILITI PRIJE DOLASKA OSMANLIJS…PUSTI SRBOTITOISTICKE ISTORIJE I CROATOTITOISTICKE POVIJESTI…

Bačka ravnica
Bačka ravnica
5 mjeseci prije

U to vrijeme ne postoji nikakva Vojvodina, već je to prostor južne Ugarske.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Bačka ravnica
5 mjeseci prije

Vojvodina je oteta zemlja od katoličkog življa dobija stpski nsziv djikanskih VODJA cetaljskih vojvoda

Mura
Mura
5 mjeseci prije

Ma đesu mošnje u to vrijeme? Da li su postojali tada naši dični mošnjaci?

Maximulian
Maximulian
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

U to vrijeme oni su odbacivali imena koja su im jadni roditelja dali I uzimali turska. Prije toga su odbacili vijeru svojih predaka a kasnije I njihova prezimena. A gle sad odjednom su postali stari “Bosnjaci”.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Maximulian
5 mjeseci prije

Da da.. Isto ko oorićevi banditi što su odbacivali oružje i odjeću i bosonogi glavom bez obzira bježali kroz minska polja.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

A zašto su tako bezglavo bježali?

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

Zato što su znali kako su klali civile po srpskim selima i šta ih sada čeka.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

I onda vam dođu njemci i amuri i izmisle neki henocid. Fuj. Pljuc.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

Postojali su, ali kao Turci, jer tada su se nazivali Turcima, a ne tzv. bošnjacima. Ovo što pišem nije provokacija, nego činjenica.

Mura
Mura
5 mjeseci prije

To su vam srbi. Slobodarski narod. Uvijek slobodni bili.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

500 godina bili slobodni pod Turcima..😁
Znaš ti šta znači 500 godina slobode…😀

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
5 mjeseci prije

Jednom davno i tvoji su bili kako ti kazes cetalji. Ili uskoci. Biraj.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
5 mjeseci prije

Znaš li ti kolka su sila turci bili? Skoro beč da osvoje koji su njemci i austrijanci zajedno branili.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

I ne osvojiše ga jer je glupi suulejman teške topove ostavio u bosni i nisu mogli zidine razvaliti.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
5 mjeseci prije

Još krenuo u pohod u jesen i došla zima. Došla gripa. Pobuniše se i ostaviše ga janjičari.

Nije taslačio - tko se nije raji pohvalio 8-) !
Nije taslačio - tko se nije raji pohvalio 8-) !
5 mjeseci prije

Pa neka onda neko kaže da naši Austro-Ugari nisu bili zlatni 🙁

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Nije taslačio - tko se nije raji pohvalio 8-) !
5 mjeseci prije

Nisu. Naravno da nisu.

Mura
Mura
5 mjeseci prije

Dobar tekst. Ovako nešto ni srpski portali ne objaviše.

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Tacno je da su Hrvati u Hercegovini Srbi samo druge vjere

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Odhebaus kammenjarski

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

I onda su Srbalji sa obje strane Neretve slavili Valentinovo od tada Obicno naguze po kakvog momcica od 5 godina po svojim satanskim crkvama

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Hrvati u zap Ercegovini su srpski isprdak to dokazuje i ovaj prorusko srpski portal

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Turci za 500 godina vladavine nisu ni jednu crkvu srusili dok uddruzeni zllocinacki minira svih 58 dzamija pod svojom kontrolom Pametnom dosta a poskocima ?

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Vise su zla Srbi i Hrvati nanijeli mome narodu za trigodine nego Turci njima za 500 Pametnom dosta a poskocima?

Parfem
Parfem
5 mjeseci prije

Nigdje boljeg dokaza da su stanovnici takozvani zitelji zap Fosne and Ercegovine niko drugi nego Srbi koje je nekakav biskop ubijedio da se malo osisaju i okupaju Sve ostalo je isto Ne vidim nikakvu razliku

Božo
Božo
5 mjeseci prije

Odakle tolika ljubav prema srbima, odjednom. Reko čović?