Published On: Uto, kol 9th, 2016

Srpsko oružje u rukama džihadista?

BEOGRAD – Srbija je pri vrhu popisa zemalja jugoistočne Europe koje isporučuju oružje na Bliski istok. No ono očito završava u kriznim područjima u rukama pobunjenika ili čak Islamske države. Sporna i uloga Njemačke. Ratna Sirija je puna oružja: na tisuće pušaka AK-47, teških mitraljeza, minobacača, protivtenkovskog oružja, zastarjelih tenkova T-55- i T-72. Većina ovog oružja dolazi iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunjske i Slovačke.

Oružje u Siriju ne dolazi izravno: zrakoplovima ili brodovima se najprije transportira za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate ili Tursku. Odande se ovo oružje, u vrijednosti od najmanje 1,2 milijardi eura, prebacuje na ratna područja.

Hrvatska je na samom vrhu liste istočnoeuropskih zemalja koje prodaju oružje na Bliskom istoku. U studiji BIRN-a i OCCRP-a se navodi da su hrvatski trgovci oružjem u razdoblju od 2012. do 2015. zaradili 302 milijuna eura. Na drugom mjestu je Češka (240 milijuna), a zatim Srbija (194), Slovačka (192), Bugarska (122), Rumunjska (81), BiH (72) te Crna Gora (3). Zanimljiv je i popis kupaca, kao i njihovi udjeli u kupnji.

Tako je Saudijska Arabija platila 829 milijuna eura, Jordan 155, Ujedinjeni Arapski Emirati 135, a Turska 87 milona. Teško je pouzdano utvrditi koliko je tog oružja završilo kod raznih pobunjeničkih ili terorističkih skupina, ali ozbiljnije procjene govore o dvadesetak posto.

Godinama prikupljali dokaze

Kako bi razotkrili transporte oružja, novinari balkanske istraživačke mreže BIRN i projekta OCCRP (izvjestitelji o korupciji i organiziranom kriminalu) radili su godinama. Pretraživali su podatke o izvozu i izvješća UN. Pregledali su na stotine vidio-snimaka i fotografija, pratili i rekonstruirali putanje brodova i zrakoplova, čitali sporazume o isporukama oružja i pratili trag informacija dobivenih iz krugova trgovaca oružjem. Robert Stefon Ford, američki veleposlanik u Siriji od 2011. do 2014. godine, izvijestio je BIRN i OCCRP da je trgovinu koordinirala američka tajna služba CIA i da se sve odvijalo preko Turske i zemalja Perzijskog zaljeva. Navođenjem destinacija koje nisu bile “sumnjive”, zaobiđeni su svi inače nezaobilazni i strogo propisani postupci za odobravanje takvih isporuka. A iz dokumentacije o letovima koju je istražio BIRN vidljivo je da se prikrivala i vrsta tereta. Tako je oružje iz Bugarske ili Slovačke kretalo na put pod oznakom “neidentificirani tovar” (unidentified cargo).

Ostaci oružja nakon ratova

Veliki dio ovog oružja potječe iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije. “Ljudi su jednostavno zadržali svoje oružje”, pojasnio je Nils Duke, stručnjak za ilegalnu trgovinu oružjem iz briselskog instituta Flemish Peace. Često je oružje prodavano iz nužde: zbog besparice. U studenom prošle godine su tragovi oružja otkriveni u Njemačkoj. U Bavarskoj je policija pretražila jedno vozilo iz Crne Gore u kojem je pronašla velike količine automatskih pušaka, pištolja i granata. Ovo oružje iz istočne Europe nisu koristili samo pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske nego i islamistički ratnici skupine Ansar al Šam, kao i borci pokreta Al Nusra, odani Al Kaidi.

Oružje su koristili i ratnici Islamske države. To BIRN i OCCRP potkrepljuju prije svega fotografijama i video-snimkama objavljenim na društvenim mrežama. Patrik Vilken iz organizacije Amnesty ionternešnel ​​i Bodil Valero, izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja trgovine oružjem, sigurni su da mnoge od tih mutnih isporuka oružja predstavljaju ne samo kršenje prava Europske unije, već i nacionalnih i međunarodnih propisa o oružju. Kritika “njemačke uloge” U donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu stranke Zelenih i Ljevice zalažu se za zabranu izvoza oružja u zemlje u kojima vlada rat ili uopće u krizne zemlje svijeta. Na upit Zelenih, njemačka vlada je priopćila da je financijski podržavala nekoliko programa sakupljanja i uništavanja oružja u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije i da je za to izdvajala milijun eura godišnje. To je bilo premalo, smatraju predstavnici njemačkih oporbenih stranaka. Agnieszka Bruger je zastupnica Zelenih zadužena za temu naoružanja.

Ona stalno kritizira i izvoz njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju. U razgovoru za DW je rekla: “Izjave ministra vanjskih poslova Steinmeiera zvuče mi jako cinično. Na primjer, kada kaže da je Saudijska Arabija sidro stabilnosti u regiji i da zato s njom moramo njegujemo dobre odnose. Tamo se međutim situacija s ljudskim pravima pogoršala, a ne poboljšala. “Bruger pozdravlja istraživanja BIRN-a i OCCRP-a, jer ona dokazuju da je oružje zaobilaznim putem dospijevali u Siriju. Ona njemačkoj vladi prebacuje da sjedi skrštenih ruku. Vicekancelar Sigmar Gabriel (SPD) to opovrgava. Prilikom predstavljanja najnovijeg izvještaja o oružju, Gabrijel se otvoreno osvrnuo na slučajeve u kojima su službeni kupci ilegalno prosljeđivali uvezeno oružje. “Kada smo saznali, uveli smo kontrole takvih brodskih pošiljki”, naglašava vicekancelar koji je ujedno ministar gospodarstva. “To znači da primatelji uvezene robe dopuštaju njemačkim službenicima da u zemlji primatelja kontroliraju da li je oružje tamo gdje bi trebalo biti.” Ali te kontrole još nisu profunkcionirale, kritika je koju upućuje Agnieszka Bruger. Ministar Gabrijel je na to odgovorio da u međuvremenu nije bilo isporuka koje bi zahtjevale da se one primjene. On je najavio i osnivanje povjerenstva koje će obavljati kontrolu odobravanja takvih isporuka na terenu. (Dw.com)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>