Published On: Thu, Jul 4th, 2013

SRPSKI TISAK: U osobnoj iskaznici Ive Andrića stoji narodnost – srpski

Poslije govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića, na proslavi povodom njihovog ulaska u EU, na kome je izjavio da su znameniti Hrvati Nikola Tesla i Ivo Andrić, u javnosti se po ko zna koji put pokrenula priča o nacionalnosti ovih velikana.

Na društvenim mrežama je ponovno osvanula osobna karta  Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da se on po nacionalnosti izjašnjavao kao Srbin iako rođen u hrvatskoj obitelji.

U polju “narodnost” u osobnoj iskaznici velikana piše “srpski”.Pored ovoga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951.godine, u kojoj se izjasnio opet kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942.godine, gdje on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može se odazove njihovom pozivu, navodi: “… kao srpski pripovjedač, kao dugogodišnji suradnik srpskog književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu”.

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vijencu 8, nalaze se svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umjetnički i osobni predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana.

Iako su dokumenti u javnost dospjela prije dvije godine, hrvatski premijer ga je prije samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate piše srpski tisak…