SAD spremaju paket kojim planiraju riješiti kompletno balkansko pitanje, koristeći mrkvu  i batinu, po svom starom običaju, piše Srpski telegraf. Strategiju Washingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Cameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa s onim što je listu […]

" />
Published On: Ned, ruj 22nd, 2019

SRPSKI TELEGRAF: Procurio tajni plan Washingtona za rješavanje balkanskog pitanja u paketu

SAD spremaju paket kojim planiraju riješiti kompletno balkansko pitanje, koristeći mrkvu  i batinu, po svom starom običaju, piše Srpski telegraf.

Strategiju Washingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Cameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa s onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.

Izvor lista je naveo da su Manterove riječi ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, piše S. telegraf.

“Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Washingtona o tome kako riješiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis”, kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD. Detalji američkog paketa su podložni promjenama, ali one neće biti suštinske, piše list.

List piše da plan podrazumijeva ponudu podjele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Sjevernoj Makedoniji, ali i opstanak cjelovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da “neće dobro proći onaj tko ne prihvati američku šargarepu”.

“U Washingtonu, bar u onom dijelu privrženom (američkom predsjedniku Donaldu Trumpu), očekuju i da bi Rusija i (ruski predsjednik Vladimir Putin) mogli da prihvate njihov projekat za Balkan”, dodaje list.

Prva je podjela KiM, tako što bi razgraničenje bilo provedeno tako da sjeverni dio ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van sjevera KiM.

Druga tačka odnosi se na cjelovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcjepljenja RS od BiH.

Treća točka odnosi se na prava Albanaca u Sjevernoj Makedoniji.

Kako bi se nadomjestio gubitak onog dijela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Sjevernoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova “maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije”.

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rješavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi list. .

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Washingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj bi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. List navodi da bi neslužbeno za ove namjene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi eura.

Peta točka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Washington inzistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.