Published On: Fri, Jul 28th, 2017

Srpski sud odbija ponovno pokretanje suđenja za masakr u Srebrenici: “Zahtjevi su nepotpuni”

Novinar portala Balkan Insight Filip Rudić u nedavnom članku izvještava o pokušajima ponavljanja suđenja za zločine u Srebrenici do kojih dolazi u Srbiji te navodi kako se srpski sud opire takvim zahtjevima.

Naime, Viši sud u Beogradu ovog tjedna je odbio zahtjev koji je podnijela tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković, za nastavkom suđenja osmorici bivših policajaca koje se optužilo za masakr Bošnjaka u Srebrenici u selu Kravica u srpnju 1995. godine.

Sud je izjavio da je zahtjev nepotpun jer se temelji na optužbama koje je prizivni sud odbacio u srpnju. To znači da će tužiteljica morati predati nove točke optužnice koje sud mora prihvatiti prije nego se zakaže novo suđenje.

Originalne optužbe su odbačene jer ih nije podnio ovlašteni tužitelj, i to zbog toga što je položaj tužitelja za srpske ratne zločine tada bio nepopunjen.

Optužnica je podnesena u siječnju 2016. godine kada je bivši tužitelj za ratne zločine, Vladimir Vukčević, već otišao u mirovinu, a još mu nije dodijeljena zamjena.

Zločini i izbjegavanje uhićenja

Osam bivših članova specijalne policije bosanskih Srba bili su na suđenju u veljači ove godine i optuženi su za organiziranje i sudjelovanje u ubojstvima više od 1300 bošnjačkih civila u skladištu u selu Kravica.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su za ubojstva u Kravici, što je bio jedan od nekoliko masakra koje su snage bosanskih Srba provele nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, kada je poginulo oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Do sada je identificirano oko 1300 civila iz Kravice koji su pronađeni u nekoliko masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

Bosansko tužiteljstvo pokrenulo je optužnice za genocid protiv Milidragovića i Golijanina, ali nije ih moglo uhititi jer su živjeli u Srbiji od kraja rata u Bosni 1995. godine.

Suradnja i odnos tužiteljstava

Nakon što su Srbija i Bosna potpisale protokol o suradnji u ratnim zločinima 2013. godine, dokazi bosanskog tužiteljstva prebačeni su u Beograd. Prema optužnici bosanskog tužiteljstva, Milidragović, bivši zapovjednik odreda specijalne policijske brigade iz Centra za treniranje u Jahorini, i Golijanin, bivši zamjenik zapovjednika tog odreda, počinili su genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice između 10. i 19. srpnja 1995. godine.

No, srpsko je tužiteljstvo izjavilo da ne može dokazati optužbe za genocid bosanskih tužitelja, pa je okrivljene optužilo za ratni zločin.

Srbija i dalje ne prihvaća da su masakri u Srebrenici sačinjavali genocid, unatoč presudama međunarodnih sudova.