Published On: Čet, tra. 5th, 2018

Srpski stručnjaci: Hrvatski pun pogodak u Izraelu

Tango six objašnjava kako su F16 dolazili u Izrael i po čemu je ono za što se Hrvatska odlučila modernizirano

Izrazito relevantni srpski portal za zrakoplovstvo “Tango six“, odnosno T6, u detaljnoj analizi nabavke Hrvatske 12 izraelskih prilagođenih borbenih aviona F16 zapravo je nahvalio ovakav paket u nabavci vrlo skupe vojne opreme. Osim svima poznate cijene od 500 milijuna dolara, toga da je riječ o 10 jednosjeda i dva dvosjeda, ritma isporuke od 2020. do 2022., sposobnosti da svaki od njih leti najmanje 100 sati godišnje i niza stvari koje Izrael jamči Hrvatskoj, portal je zaključio ovo:

“Iako su značajno nadograđeni po specifičnim zahtjevima Ratnog zrakoplovstva Izraela, avioni su, kako se tvrdi, potpuno kompatibilni s NATO standardima, a također dovoljno suvremeni i pored toga što je riječ o avionima starije varijante F-16 koji će u trenutku isporuke imati 32 do 35 godina. Treba napomenuti i da je od ponuđača traženo da tijekom cijelog životnog vijeka ispravnost flote bude minimalno 65 posto.”

Analiza dalje navodi detalje ulaska, primjene i niza usavršavanja F16 u izraelskoj vojsci. S ukupno 362 ovakva borbena aviona Izrael u svojim oružanim snagama posjeduje apsolutno najveću takvu borbenu flotu u svijetu izvan SAD-a. Ovakvog tipa Izrael je ukupno nabavio 75 komada, od čega 51 jednosjed i 24 dvosjeda. “Prvi jednosjedi koji su nazvani Barak, stigli su u listopadu 1987. a prvi dvosjedi nazvani Brakeet 21. prosinca iste godine”, navodi T6.

Najzanimljiviji je pregled mnogih usavršavanja tih aviona i uvođenja najmodernije opreme kako bi ovakvi F16 doista bili u skladu s modernim zahtjevima ratovanja i nakon 2020. godine, počev od dugog popisa suvremenih projektila koje ti avioni mogu nositi, preko suvremene radarske opreme, do mogućnosti nadogradnje dodatnom američkom opremom, što je i za očekivati u sklopu udovoljavanja NATO-ovim standardima.

Na kraju je zanimljiv i rezultat ankete čitatelja ovog portala, ljudi koji bez ikakvih tragova bilo kakvog navijanja za ovu ili onu stranu ili varijantu relativno, nekad i vrlo stručno komentiraju buduću eskadrilu F16 OS RH-a – ispalo je da je od oko 3700 onih koji su glasali u anketi, njih oko 70 postomišljenja da je ovakav izbor Vlade u Zagrebu, kad se već krenulo u tako izrazito skupo opremanje oružanih snaga, u osnovi bio ispravan.

Uopće, portal T6 danima je intenzivno pratio sve što se događalo oko postupka odlučivanja o nabavi ili F16 ili Gripena, analizirao je čak i načinna koji su nadležna tijela hrvatskih vlasti izvještavala javnost o tome, a u komentarima se povremeno razvijala zanimljiva i uglavnom argumentirana rasprava o srbijanskim MIG-ovima 29 u odnosu na buduće hrvatske F16 kao avionima četvrte generacije.

Bilo je i zanimljivih opaski o tome koliko su opravdani toliki troškovi na naoružanje tih dviju zemalja, od kojih svaka ima svoje specifične ekonomske probleme. Sam portal je pak još u jesen prošle godine razmotrio u kakvom su stanju Srbiji došli donirani MIG 29 iz Rusije, koliko predstavljaju osnovnu ili unapređenu varijantu aviona četvrte generacije, pri čemu su još tada spominjali F16, čak i u varijanti u kojoj Hrvatska sada sklapa posao s Izraelom.