Published On: Pet, kol 24th, 2018

Srpski povjesničar: Mladić je zločinac, a Srebrenica neoprostiv zločin

Povjerničar i nekadašnji veleposlanik SR Jugoslavije u SAD-u Milan St. Protić, koji je uzburkao strasti u Srbiji i regiji tvrdnjama u nedavnom televizijskom intervjuu da je general Ratko Mladić zločinac, a Srebrenica neoprostiv zločin i srpska sramota, u intervjuu za beogradski tisak od četvrtka upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su “njihovi Protići” da nešto kažu o zločincima iz svog naroda. Ocjenama i konstatacijama, iznesenim za tv produkciju Balkan info, o tome kako Ratko Mladić nije nikakav srpski oficir ni heroj, već zločinac, te da su masovna ubojstva Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995. apsolutno neoprostiv zločin, Protić je potaknuo brojne reakcije i podijeljena mišljenja u javnosti i na društvenim mrežama.

Nakon ocjena da je “Srebrenica ljaga na srpskom obrazu” te da “Ratko Mladić nije nikakav srpski časnik ni heroj, već zločinac”, Protić je u četvrtak u intervjuu za beogradski magazin “Nedeljnik” rekao da je to bilo obraćanje svojim sunarodnjacima, prenosi Index.hr. “To je obraćanje bilo upućeno mojim Srbima, a ne drugima. Imam ja što reći i Bošnjacima i Hrvatima i to im se nimalo ne bi dopalo. Rekao bih im gore nego što sam rekao za svoje Srbe zločince”, izjavio je Protić za “Nedeljnik” ponovivši ocjenu da se Srbi trebaju sramiti Srebrenice. “Srebrenica jest ljaga na našem obrazu.

I drugi imaju ljage na svojim obrazima. I bilo bi dobro da se sami preispitaju, da ih ja s ove strane na to ne opominjem”, rekao je Protić ocijenivši kako je “lako citirati” njegove ocjene “kad u Beogradu kaže nešto kritički i strogo o pojedincima iz svog naroda koji su se teško ogriješili o ljudskost”. “Dobro bi bilo i ja bih volio da se pojavi netko i među Hrvatima i među Bošnjacima tko ima hrabrosti tako nešto reći o zločincima iz svog naroda. Gdje su njihovi Protići? Ima ih povremeno, ali su stidljivi”, konstatirao je Milan St. Protić u intervjuu beogradskom časopisu “Nedeljnik”.

U Srbiji se genocid u Srebrenici službeno izbjegava nazvati tom pravnom kvalifikacijom. Skupština Srbije usvojila je 2010. godine deklaraciju o Srebrenici službenog naziva “Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije” kojom srbijanski parlament “osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, uz izraze sućuti i isprike “obiteljima žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija”. Tim je dokumentom pružena puna potpora državnim organima zaduženima za procesuiranje ratnih zločina u “otkrivanju i uhićenju Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare