Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

Srpski patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

BEOGRAD – Nije točno da je papa Franjo hvalio Stepinca i da je podržao njegovu kanonizaciju. To je laž. On je poručio da će o svemu tome još razmisliti!
Ovako patrijarh srpski Irinej komentira tvrdnje zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića da je papa Franjo, navodno, podržao proglašenje katoličkog nadbiskupa za sveca i da je u pismu upućenom srpskom  patrijarhu odbacio sve prigovore SPC.
Irineju je bilo teško dalje govoriti, pišu srpski mediji. Uz duge pauze u telefonskom razgovoru, zamolio ih je da ga razumiju.
“Sve što sam imao reći o Stepincu rekao sam kome je trebalo. Nije točno da je papa Franjo podržao proglašenje Stepinca za sveca, a svi detalji u vezi s tim uskoro će biti objelodanjeni “, poručio je srpski patrijarh.
Alojzije Stepinac u srpskoj javnosti je  prepoznat prije svega kao čelnik hrvatske crkve iz vremena Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945. Dobar dio srpskih povjesničara vidi Stepinca kao duhovnog oca Endehazije, u kojoj je prema srpskim medijima ubijeno “oko milijun ljudi a od kojih je najveći broj Srba”. I pored toga, Rimokatolička crkva ga je 1998. proglasila za blaženog, što je presudan korak ka proglašenju za sveca. Cijeli proces kanonizacije zaustavio je patrijarh srpski Irinej, koji je prošle godine uputio pismo s prigovorima papa Franji.
Hrvatski nadbiskup Josip Bozanić nedavno je uzburkao javnost tvrdnjama da papa Franja u odgovoru na to pismo odbacuje sve prigovore SPC i da, povrh svega, poručuje da je Stepinac “vjeran sljedbenik Krista i pravi uzor kršćanskog života”. Ono što je jedino izvjesno je da je papa naložio formiranje radne skupine koja tek treba razmotriti argumente obje strane.