Published On: Thu, Jul 7th, 2016

SRPSKI MEDIJI ‘Merkel je na svečanoj večeri iznenada uzela mikrofon i obratila se Miri Kovaču’

Hrvatska je ucijenila Srbiju i tražila novac kako ne bi zaustavila otvaranje poglavlja i put naših istočnih susjeda prema Europskoj uniji, stoji na današnjoj naslovnici srpskog Blica.

Naime, jedan od tiražnijih srpskih medija piše da od svojih izvora saznaje kako je Hrvatska navodno tražila da se u pregovore EU sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete, što je postavila i kao uvjet za otvaranje poglavlja. Prema toj priči, europske glavešine odbili su da se to pitanje uopće i razmotri.

– Službenici u Bruxellesu bili su bijesni kada su čuli novi uvjet Zagreba. Hrvati su tražili da se plati odšteta žrtvama rata i riješi pitanje nestalih. Nije se navodila konkretna suma – navodi se u Blicu koji još piše da je Hrvatska na kraju pod pritiskom dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja.

Hrvatska je glavna tema Blica i u izdanju od srijede. Na naslovnici vrišti trijumfalan naslov ‘Merkel ribala Hrvate usred večere zbog Srbije’, a pritom se navodi da je njemačka kancelarka usred večere na pariškom summitu EU država s državama Zapadnog Balkana neplanirano uzela mikrofon i obratila se hrvatskom šefu diplomacije Miri Kovaču riječima: ‘Kada onda otvarate poglavlja Srbiji, 19. srpnja, je li tako?’. Prema toj priči, pitanje je postavila dvaput, a Kovač je u oba navratasamo kimnuo glavom.

 

Inače, Kovač je u utorak izjavio da su svi hrvatski zahtjevi uvršteni u službena pregovaračka stajališta EU.