Published On: Ned, pro 30th, 2018

SRPSKI MEDIJI: Burno na saslušanju pilota JNA povodom tvrdnji Hrvata da su bombardirali Banske dvore sa ciljem da ubiju Tuđmana

Sudac nije dozvolio okrivljenima da pročitaju krivičnu prijavu, potom je povodom izjava da je nihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac svo vrijeme imao upadice, komentare neprimerene sucu i sudu, tvrdi Bratić

Po zamolnici Hrvatske, u Beogradu su prošlog tjedna saslušani piloti nekadašnje JNA povodom tvrdnji hrvatskog tužiteljstva da su 1991. godine bombardirali Banske dvore u Zagrebu sa ciljem da ubiju Franju Tuđmana, tadašnjeg predsednika Hrvatske.

Saslušanje je obavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu uz prisutnost tužitelja iz Hrvatske, a njime je rukovodio sudac iz Odijeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na čije postupanje obrana ima niz prigovora i najavljuje pritužbe nadležnim sudskim i državnim organima.

Naime, po zamolnici Hrvatske, u četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Ðuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva, po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Stipe Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana tvrdi da ovi navodi nisu tačni, već da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana  izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći avionska ubojna sredstva iz zauzetih skladišta JNA, ali se srpski piloti pred sucom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne.

BRATIĆ: NEPRIMJERENO PONAŠANJE SUCA

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branitelja Dušan Bratić, postupajući sudac je tijekom saslušanja iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima.

Najprije, kako pišu srpski mediji, okrivljenima i njihovim braniteljima sudac nije dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac svo vreme imao upadice, komentare neprimerene sudu, rekao je Bratić.

Obračajući se okrivljenima na neprimjeren način, vičući na njih i vrijeđajući njihovo dostojanstvo i patriotska osjećanja, sudac  je, prema mišljenju odvjetnika Bratića, izložio poruzi sve te vrijednosti i državu Srbiju.

Zgrada Specijalnog suda u Beogradu FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bratić tvrdi da je time prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o krivičnom postupku, Ustava Srbije, Europske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja sudaca, čime je narušeno i dostojanstvo suda.

Zbog svega toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsjedniku Višeg suda, Visokom vijeću sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo “od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti“.

LEGITIMAN VOJNI CILJ ZA JNA

Hrvatska je krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao komandant Petog vazduhoplovnog korpusa 1991. godine, navodno naredio raketiranje Banskih dvora – sjedišta prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Povodom pokretanja istrage poslije 26 godina, general Bajić je u izjavama za medije podsjetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje za opći napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske.

 General Bajić je u skladu sa odlukom Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ – da se za svaki napadnuti i zauzeti objekat JNA odmah uništi po jedan objekt od ključnog značaja za Hrvatsku, isplanirao, između ostalog, udar i na Banske dvore, ali ga je Tuđman pretekao – kaže Bratić.

Inače, kako je dodao, Hrvatska u to vreme nije bila međunarodno priznata država već federalna jedinica SFRJ, a Franjo Tuđman je sa suradnicima (generalima Antunom Tusom, Jankom Bobetkom, Petrom Stipetićem, Martinom Špegeljom, Josipom Boljkovcem i drugima) idejno isplanirao, organizirao, naređivao i usmjeravao terorističke napade na objekte, jedinice i ustanove JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ.

Drugim riječima, Tuđman je organizirao oružanu pobunu, pa su i on i objekti koje je koristio radi provođenja tih aktivnosti bili legitimni vojni cilj za JNA, tvrdi odvjetnik Bratić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare