Published On: Pon, stu 25th, 2019

SRPSKI FRONTAL ESKLUZIVNO DOZNAJE: Mlinarevićeva opet laže. U životopisu, koji je otišao i u Češku i u Predsjedništvo BIH, jasno navela da ima fakultet

Predsjedništvo BiH imenovalo je za Martinu Mlinarveić Soptu za ambasadora u Češkoj, a da književnica iz LJubuškog ne ispunjava uslove za imenovanje, jer nema visoku stručnu spremu. Ovaj slučaj je, zbog sumnje na koruptivne radnje SIPA-i prijavila osoba zaposlena u zajedničkim organima, koja je prijavu proslijedila i Frontalu.

Martinu Milinarević Soptu za abasadora u Češkoj predložio je Željko Komšić, ali je formalno kao predsjedavajući Predsjedništva njen izbor potpisao Milorad Dodik.

Đavo je u detalju

Frontal dalje tvrdi  da je Mlinarević Sopta  u biografiji koju je predala, pod stavkom obrazovanje navela „Srednja medicinska škola Mostar, zubotehničar“ te „Sveučilište u Mostaru, studij engleske književnosti i hrvatskog jezika“.

Međutim, kako Mlinarević Sopta nije diplomirala,  navođenje fakulteta na kome je studirala jeste insinuacija, koja treba da zamaskira nedostatak diplome.

U biografiji se moraju navesti stečeni stepeni obrazovanja, a ne upisani i nezavršeni fakulteti.

Prevara je otkrivena kada je Mlinarević Sopta prvo dobila agreman od Češke, a od ministarstva spoljnih poslova BiH poziv da dostavi dokumentaciju i odazove se obuci koju prolaze svi ambasadori.

Diploma nije dostavljena, a nezvanično je Mlinarević Sopta osobi zaduženoj za pravne poslove 15. oktobra preko telefona rekla da je „predsjedništvu rekla da ona nema diplomu“.

Ukoliko je to tačno, odgovornost ide do Komšića, koji ju je predložio, a potom doveo u zabludu Dodika, koji je potpisao imenovanje kandidatu koji ne ispunjava uslove.

I tu se otvara pitanje da li je to urađeno da bi se napravila afera koja bi bila Dodikov politički minus, ili je Komšić beskrupulozno htio da svojoj pulenki obezbijedi sinekuru bez obzira na zakon.

I ČESTI OBMANUTI: U Prag dostavljen  životopis u kojem stoji da ima VSS

Ovdje ne treba da zbuni to što je Češka dala agreman, jer je pitanje uslova koje kandidat ispunjava stvar isključivo BH propisa.  Za imenovanje na ambasadorsku funkiciju, zakon predviđa nekoliko jednostavnih uslova:

  • Da je predloženi državljanin BiH,
  • da se protiv njega ne vodi krivični postupak,
  • da zna engleski ili neki od službenih jezika zemalja EU,
  • te da ima Univerzitetsku diplomu!

Dakle, njeno imenovanje bi bilo kršenje zakona BiH, i sa tim zemlja u koju je BiH šalje nema nikakve veze.

Ono što je još veći skandal jeste to što čitav slučaj ne izlazi u javnost, a svi akteri se ponašaju saučesnički.

Čak ni ministarstvo spoljnih poslova nije oštrije reagovalo na nepravilnosti.

Zanimljivo je da je „krtica“ u redovima ministarstva spoljnih poslova BiH do sada radila prilično aktivno, pa su birani mediji uvijek imali informacije ko su prijedlozi za ambadsadore i konzule, pa bi se protiv njih vodila kampanja.

Izuzetak je jedino što su predloženi bili isključivo Srbi i Hrvati.

Iako je Mlinarević Sopta Hrvatica (premda je od zagovornika trećeg entiteta postala favorit pseudograđanske opcije), kao prijedlog „halal člana predsjedništva“ Željka Komšića ona medijima koji „redovno prate nezakonite radnje“ očito nije zanimljiva.

U prevodu, progonimo samo „njihove“ a „naše“ ne diramo, kakvi god da su.

Ono što je vjerovatno plan jeste da se cijeli slučaj zataška, a da u tišini Mlinarević Sopta na brzinu diplomira u nekom od „univerzitetskih rajeva“ u BiH.

Druga mogućnost, koja se spominje u službenoj zabilješci, jeste to što Mlinarević Sopta tvrdi da joj u Češkoj dozvoljavaju da prebaci svoj apsolventski status na univerzitet u Pragu.

Što je i dalje nezakonito, a i problematično da umjesto predstavljanja zemlje dovršava školovanje o trošku države.

Barem za „oštro pero“ koje toliko kritikuje koruptivne radnje, te za člana predsjedništva koji ju je predložio, a kune se u legalizam i zakone.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare