Published On: Sri, sij 19th, 2022

SRPSKA: Svakoj bebi 500 KM

Svaka porodilja u Republici Srpskoj od sada ima pravo na 500 KM pomoći od države za opremu novorođenčadi. Do sada je ova pomoć iznosila 250 KM.

Kako piše Srpskainfo, pomoć je duplo veća na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. siječnja.

Po osnovu svih prava iz ovog Zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti još oko 25,67 milijuna KM, a samo po osnovu prava za opremu novorođenčadi potrebno je više od 2,5 milijuna KM. Projektirano je 10.000 novorođene djece.

Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječji dodatak za prvo dijete te se povećava iznos dodatka, zbog čega je po ovom osnovu na godišnjem nivou potrebno dodatnih oko 20,65 milijuna KM.

Osnovica za pravo na dječji dodatak je najniža plaća u RS iz prethodne godine, koja je iznosila 540 KM. Visina prava na dodatak na djecu za prvo, drugo i četvrto dijete utvrđuje se u iznosu od 18 posto od osnovice, za treće dijete u iznosu od 26 posto od osnovice, a za djecu osjetljive kategorije u iznosu od 32 posto od osnovice.

U Vladi RS kažu da izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti žele dodatno da unaprijede sustav dječje zaštite u RS, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter.

“Naknade za drugo, treće i četvrto dijete uvećavaju se skoro 100 posto, a uvodimo prvi put naknadu za prvo dijete. Uvećanje za davanja po ovom osnovu iznosi gotovo 20 milijuna KM na godišnjem nivou”, naveo je premijer Radovan Višković.

15.848 djece

Pravo na dječji dodatak prošle godine ostvarilo je u prosjeku 15.848 djece, a to pravo je limitirano Zakonom po kojem je imovinski cenzus cijelog domaćinstva polazna osnova.

Tako je moguće dobiti dodatak za, recimo, treće dijete ako ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze 23 posto od osnovice. Osnovica je najniža plaća, 540 KM. U obzir se uzima i vrijednost imovine, a zakon kaže da kataloška vrijednost procijenjene pokretne imovine ne prelazi vrijednost 13 osnovica, odnosno najnižih plaća.

Dakle, dječji dodatak (na mjesečnom nivou) za treće dijete iznosi 140,4 KM, a za prvo, drugo i četvrto 97 KM.

Ovim Zakonom povećan je i mjesečni iznos naknade za roditelja-njegovatelja ili njegovatelja s 20 posto od minimalne plaće na puni iznos minimalne plaće. Dakle, s 135 KM na 540 KM. Projektirani iznos korisnika je 520, a potrebno je osigurati dodatnih oko 2,52 milijuna KM.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Phoenix
Phoenix
4 mjeseci prije

Mogli bi onda dati po 500 Marona i onim dvadeset beba sto se rode u ercegbosni godisnje!

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

Nedraga spodobo koja nažalost ima ljudski oblik, čitaj Mevlanu. Rumi je davno zapisao:,,Da ona pakost i zlo što želimo drugima obično zadesi nas i nas najbliže”. Tvoji komentari su savršen dokaz zašto je suživot sa vama nemoguć. 🖕 za SDA, 🖕🖕 za ,,Islamsku deklaraciju”, 🖕🖕🖕 za ,,Mlade Muslimane”.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

E bas si se ti nasao to da napises! Ovamo velica zlocince i ismijava se zrtvama genocida, majkama koje su izgubile djecu, neke od njih su ostale bez ikoga!
Vjeruj ni mi sa vama nezelimo imati nista, ali vam necemo dati pola Drzave , taman da sutra opet zarati!

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

Ti možeš davati samo ono što ti je babo ostavio, ili što si sam napravio. A to je vjerovatno stan iz Titinog vremena kada ste javno okretali prasce da dokažete bratstvo i jedinstvo da biste se za nešto ogrebali. Prijeti meni i mojoj porodici izgonom, to je već za krivično gonjenje. Meni određivati ili cijelom mome narodu šta je patriotizam, to je već otvoreni šovinizam. Ja se nikada nisam šprdao ni sa čijom žrtvom, ali udruženje ,,Majke Srebrenice” ne može određivati politički smjer jedne zemlje, niti baštiniti otvorene ratne zločince kao Naser Orić. O Srebrenici sam ti davno napisao šta mislim. 🖕 za SDA, ,🖕🖕 za ,,Islamsku deklaraciju” i njenog autora, i 🖕🖕🖕 za islamiste gdje god se krili.