Published On: Sri, velj 9th, 2022

Srpska se obratila Europarlamentarcima: Mi nismo adresa koju zanimaju sukobi…

Predstavništvo entiteta Republika Srpska u Bruxellessu odgovorilo je na zajedničko priopćenje europarlamentaraca iz siječnja ove godine u kojem su osudili postupke člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Podsjećamo, europarlamentarci iz četiri političke grupacije EPP, S&D, Renew i Zeleni/EFA pozvali su Vijeće i države članice EU da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija.

U odgovoru predstavništva RS-a ističe se da je izjava osam europarlamntaraca kojom se poziva na “pristup EU zasnovan na vrijednostima” vjerovatno rezultat dezinformacija “sarajevskog političkog establišmenta”.

“U priopćenju se navodi da djelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ‘podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen ustavni poredak i druge odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma’. U stvarnosti, Dodik se zalaže za Daytonski sporazum i ustavni poredak BiH koji je uspostavljen kao dio sporazuma”, navodi se.

Dodaje se da je Ustav BiH ostavio većinu vladinih nadležnosti entitetima, ali je visoki predstavnik “koristeći pravno apsurdne diktatorske ovlasti stalno nagrizao nadležnosti entiteta flagrantno kršeći ustavni poredak BiH”, navode oni.

“Dodik je jednostavno pozvao entitete da ponovo dobiju one nadležnosti – i to samo one nadležnosti – na koje imaju pravo prema Ustavu BiH”, navodi se.

U nastavku stoji da je Dodik, kao i najviši dužnosnici RS-a, jasno stavio do znanja da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH i da “RS nema plan da se otcijepi od BiH”.

“Dodik i najviši dužnosnici RS-a također su dosljedno isključivali svako pribjegavanje bilo kakvom obliku nasilja. Oni su također u više navrata izražavali spremnost za dijalog sa partnerima u BiH. Prijetnje ratom i nasiljem u potpunosti su dolazile od sarajevskog političkog establišmenta”, stoji u odgovoru.

U odgovoru na poziv da EU uvede sankcije Dodiku, osim ako ne poništi zaključke NSRS-a od 10. decembra, predstavnici RS-a tvrde da upravo takva argumentacija europarlamentaraca pokazuje njihovo potpuno neznanje o osnovnim realnostima u BiH.

“Potpisnici pisma pretpostavljaju da Dodik, koji čak nije ni dužnosnik RS-a, ima ovlaštenje da poništi zaključke koje je donijela Narodna skupština. NSRS je tijelo izabranih poslanika i nitko nema mogućnost da jednostrano poništi njene odluke”, navodi se.

Dodaje se da bi svaka upotreba ekonomskih sankcija protiv RS-a samo poslužila ekonomskom osiromašivanju građana entiteta i slabljenju europskog utjecaja u regiji, dok bi učvrstila odlučnost građana i lidera “da ponovo potvrde prerogative RS-a prema Ustavu BiH”.

“U priopćenju se navode incidenti ‘prijetnji, provokacija i zastrašivanja Bošnjaka” u RS-u 9. siječnja, ali se zanemaruje da su Dodik i vlasti RS-a osudili incidente i pozvali vlasti da poduzmu mjere, u skladu sa zakonom, protiv počinilaca. Priopćenje također zanemaruje agresivne, prijeteće izjave kako bošnjačkih provokatora tako i njihovih lidera u Sarajevu”, stoji u nastavku.

Na kraju se zaključuje da je interesantno da tri od osam potpisnika izjave predstavljaju europarlamentarce iz osvjedočenih secesionističkih stranaka.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲

i budala vidi da sva segregacija društva dolazi iz mesićeva sarajva.

Mura

Tako je.

Mura

Sve vam je Dodik dobro i točno rekao. Međutim hebe se vas, vi nastavljate daalje sa mošnjama praviti probleme u bih.

ARISTOTEL

ŠTA JE EVROPA URADILA ZA BOSNU I HERCEGOVINU OSIM ŠTO JE RASKRČMILA 1992. GODINE. NIŠTA. I VEĆ 30 GODINA OVI EUROPARLAMENTARCI NEŠTO KAO ZAKLJUČUJU, KAO BRINU SE, KAO OVO, KAO ONO,. SKUPE NMEKE BUDALE IZ BAVARSKIH ILI ITALIJANSKIHS ILI INIH SELENDRI, TU SU I NADOBUDNE ZELENE DAME KOJE SAMO ĐTO NISU ATOMSKU RUKNULE PUTINU NA GLAVU, I SAD ONE HOĆE PREFIKS, NEĆE SUFIKS, KAO PRIBLIŽAVANJE EU,A U STVARI UDALJAVANJE OD EU. NAPROSTO DA NORMALAN ČOVJEK NE POVJERUJE. EVI NJIMA PRIJEDLOGA. NEKA NA NERETVI NAPRAVE TRI TVORNICE VODONIKA, NEKA ONDA TAJ VODONIK ODVEDU U MOSTARSKI ALUMINIJUM KAO GORIVO, UMJESTO DA TROĐI EKUPU STRUJU, I NEKA ONDA U ALUMUNIJUMU ORGANIZUJU PROIZVODNJU BATERIJA ZA AUTOMOBILE. ETO PROJEKTA NEKA UDRUŽE SVIJU…………… E TO NEĆE SIGURNO URADITI. MA NEMA ŠANSE. A I OVI NAŠI NE BI TO HTJELI. REKLI BI AAAAAAAAAAA, UVALJUJETE NAM MODERNU TEHNOLOGIJU, NEĆEMO MI TO. BUDI BOG S NAMA.