Četvrtak, 18 srpnja, 2024

SRPSKA OLUJA BILA JE PRIJE OLUJE: Počelo obilježavanje 32 godine od operacije “Koridor života”

Must Read

Na Dugoj Njivi kod Modriče na Vidovdan 1992. počelo je obilježavanje 32 godine od proboja koridora kroz Posavinu, čime je okončana 42-dnevna kopneno-zračna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine, u kojoj je bilo milijun i pol Srba.

U manastiru Svetog velikomučenika Lazara na Dugoj Njivi uodržana je liturgija, a među prisutnima je i predsjednik Organizacije oružanih snaga Republike Srpske Radan Ostojić.

Nakon liturgije predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju, a potom obraćanje zvaničnika.

Najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Operaciju “Koridor”, čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktni teritorij, izvele su snage 1. krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a zapovjednik operacije bio je tadašnji zapovjednik 1. krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. lipnja 1992. godine, kako bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milijun i pol stanovnika.

Izravan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom rodilištu zbog nedostatka kisika.

Akcija je započela nakon što su snage HVO-a zauzimanjem Modriče presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine s istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Time je prekinut sporazum između HVO i VRS koji je predviđao ostavljanje koridora širokog  14km. Presjecanje koridora međutim događa se kada upravu nad HVO preuzima HV. A naređenje za presjecanje koridora nije došlo iz Zagreba nego ga je svojevoljno donio pukovnik nedavno pristigao u HV iz JNA. U hrvatskim strukturama do danas o ovome nije objavljena istina no neki krugovi govore da se radilo o KOS-ovom funkcioneru. Mesić će kasnije na ovom događaju optuživati Tuđmana da je izdao Posavinu i koristiti tragediju Posavine za dodatno zbunjivanje javnosti. U zbjegu pred srpskom vojskom povuklo se preko Save oko 200.000 Hrvata. Nije bilo većih zločina jer je Novic SIMIĆ, taktički dobio bitku. Hrvati su se stacionirali oko Modriče gdje se čekao sudar vojski a Simić je ušao u polupraznu Derventu i dao rok stanovništvu i policiji da se povuku. Uskoro će tako pasti i svi ostsli gradovi. Posavina je tako prvi veći teritorij masovno očišćen od nekog naroda. Obranilo se samo Orašje zahvaljujući činjenici da se grad potpuo ukopao u rovove prije sukoba.  Sukobi u Posavini počinju zločinom u Sijekovcu. Čine ga hrvatskomuslimanske postrojbe HOS-a ubačene iz Hrvatske. Smatra se da je taj zločin bio dio šire strategije selidbe rata u BIH.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. lipnja na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine s ostatkom Srpske i Srbijom.

Kompletna akcija završena je 6. listopada izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 boraca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

“Vidov dan – proboj Koridora” obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao povijesnog događaja od republičkog značaja.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bruxelles nije bio dovoljno transparentan u pogledu poslova s ​​Pfizerom, AstraZenecom i drugim farmaceutskim tvrtkama, prema sudskoj presudi

Drugo najviše pravosudno tijelo EU-a odlučilo je da Komisija EU-a nije bila dovoljno transparentna u vezi s poslovima cjepiva...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -