Published On: Pet, srp 1st, 2016

Srpska ministrica: Bruxelles nam je poslao poruku o usporavanju pridruživanja EU

ODLUKOM da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim pravima Europska unija poslala je Srbiji političku poruku o usporavanju eurointegracijskog procesa, ocijenila je srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

“Bruxelles je poslao političku poruku, signal usporavanja”, citiraju u petak beogradski mediji ministricu Joksimović nakon izostanka suglasnosti na razini svih država članica Unije da Srbija u četvrtak otvori dva ključna pregovaračka poglavlja s EU.

“Poglavlja 23. i 24. su najvažnija politička poglavlja. Princip EU je kada pregovarate o članstvu ne možete otvarate druga poglavlja dok ne otvorite ta dva, koja se tiču borbe protiv korupcije, manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala, slobode medija”, naglasila je Joksimović, ne krijući da je razočarana.

“Zašto je problem otvoriti kada smo sve što je do nas uradili”, upitala se Joksimović ocijenivši kako bi poglavlja, unatoč osporavanjima iz Hrvatske i tehničkim razlozima Velike Britanije, mogla biti otvorena da je unutar EU postojalo više političke volje.

Po njezinoj ocjeni, “Srbija je daleko odmaknula u reformskom procesu i to je trebalo biti prepoznato”.

“Ovo jest politička poruka, signal usporavanja”, naglasila je Joksimović za Radio-televiziju Srbije (RTS), istaknuvši da je Srbija razumjela poruku, ali da, unatoč svemu, ne skreće s eurointegracijskog puta koji je postao “dio unutarnje politike razvoja” Srbije kroz korištenje fondova za lokalni i regionalni razvoj.

“Beuxelles ponizio Srbiju”, “Beograd gnjevan zbog neotvaranja poglavlja”, “Dačić: Nije nas blokirala Hrvatska, nego EU”, samo se neki od naslova današnjeg beogradskog tiska koji prenosi ocjene političara nakon izostanka odluke o otvaranju pregovaračkih poglavlja, koja se u Beogradu očekivala prije isteka nizozemskog predsjedanja Unijom, okončanog u četvrtak.

Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovaračka poglavlja, koje je nizozemsko predsjedništvo planiralo do kraja svog predsjedanja i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje predsjedanje Unijom preuzima danas.

Hrvatska je za poglavlje 23 imala primjedbe još u fazi izvješća o mjerilima za otvaranje poglavlja. Zagreb se suglasio prihvatiti to izvješće početkom lipnja, čime je otvoren put za izradu zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, a nakon što je dobio jamstva da će u taj dokument biti uključeni hrvatski zahtjevi:  puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, uključujući  i prava hrvatske manjine u Srbiji te izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.