Published On: Pon, lip 20th, 2022

Šri Lanka zatvara škole i institucije zbog nestašice goriva

Zemlja s 22 milijuna stanovnika nalazi se u najgoroj ekonomskoj krizi nakon što je ostala bez strane valute za financiranje čak i najnužnijeg uvoza, uključujući gorivo.

U ponedjeljak su zatvorene škole, a državni uredi rade sa znatno manjim brojem osoblja u sklopu vladinih planova za smanjenje putovanja na posao i uštedu dragocjenog goriva. Bolnice i glavna morska luka u Colombu nastavljaju s radom.

Stotine tisuća vozača čeka u ogromnim redovima za gorivo iako je ministarstvo energetike objavilo da neće imati nove zalihe goriva još najmanje tri dana, piše AFP.

Zemlja u travnju nije uspjela otplatiti svoj vanjski dug od 51 milijardu dolara i bila primorana tražiti pomoć od MMF-a.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe također se treba sastati s australskom ministricom unutarnjih poslova Clare O’Neil kako bi “intenzivirali suradnju i pomogao Šri Lanki jer se zemlja suočava s vrlo teškom ekonomskom krizom”, navodi Canberra u saopćenju.

Šri Lanka se suočava s rekordno visokom inflacijom i dugotrajnim nestankom struje, što je pridonijelo višemjesečnim demonstracijama, koje su ponekad postajale i nasilne, pozivajući predsjednika Gotabaya Rajapaksu da odstupi s vlasti.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare