Published On: Sun, Oct 4th, 2015

SRETNO MLADENCI: Vatikan po brzom postupku razriješio svećenika koji je priznao da je homoseksualac i da ima partnera

Vatikan je razriješio svećenika dužnosti pri Svetoj Stolici nakon što je u razgovoru za novine priznao da je homoseksualac i pozvao Katoličku Crkvu na promjenu stajališta o homoseksualnosti.
Monsinjor Krzystof Charamsa (43) razriješen je dužnosti u Kongregaciji za doktrinu vjere, čiji je član bio od 2003, stoji u vatikanskom priopćenju.
Poljski teolog Charamsa u subotnjem je izdanju dnevnika Corriere della Sera u dugom interviewu objavio da je homoseksualac i da ima partnera. Poslije je zajedno s partnerom, Španjolcem, i homoseksualnim aktivistima, održao konferenciju za novinare u jednom rimskom restoranu. Bili su planirali prosvjed pred Vatikanom, ali su promijenili lokaciju nekoliko sati prije početka prosvjeda.
“Jasno je da msgr Charamsa neće moći nastaviti obnašati dosadašnje dužnosti pri Kongregaciji za doktrinu vjere”, navodi se u priopćenju.

Vatikan u priopćenju ističe da razrješenje Charamse nema nikakve veze s njegovim izjavama o osobnoj situaciji, koja, kako je navedeno, “zaslužuje poštovanje”.
No, naglašava se kako su intervju i planirani prosvjed bili “ozbiljni i neodgovorni” (potezi) u svjetlu činjenice da u nedjelju počinje biskupska sinoda na kojoj će se razmatrati obiteljska pitanja, među ostalim i ona o tome kako se više približiti homoseksualcima. U priopćenju se ocjenjuje da će potezi poljskog svećenika podvrgnuti sinodu “nepotrebnom medijskom pritisku”.
Vatikan ističe da će o njegovom svećeničkom statusu, koji će teško zadržati nakon priznanja da živi s partnerom, odlučiti nadređeni u njegovoj biskupiji.