Published On: Sub, lip 14th, 2014

Sretan Vam Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika, ali i prilika da se zahvali svima koji daruju krv te pozove sve zdrave osobe između 18 i 65 godina da postanu darivatelji krvi i tako sudjeluju u spašavanju ljudskih života.
Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i majki, pa se obilježava pod geslom “Sigurna krv za spašavanje života majki”. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 800 žena u svijetu umire zbog teških krvarenja tijekom trudnoće i poroda.
U svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi, pri čemu polovica u zemljama s visokim prihodima, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.
Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi, a u zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 posto prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do pet godina.
Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje, pa je cilj Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupljaju od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.