Published On: Uto, lis 19th, 2021

Srednjoškolci iz Posušja napravili automobil na solarni pogon

U radionici su učenici Srednje strukovne škole Posušje, zajedno s mentorima, oko šest mjeseci radili na izradi solarnog automobila. Cilj je bio napraviti stabilno vozilo zbog postizanja što boljih rezultata na utrkama.

“Projekt je bio dosta zanimljiv, pa mi nije bilo teško raditi na njemu. Najzanimljivije mi je bilo dorađivati neke suspenzijske karakteristike ovog vozila“, istaknuo je Josip Martić, učenik Srednje strukovne škole, prenosi N1.

“Najdraže mi je bilo kad smo ga rastavljali i radili ponovo nove dijelove, a najteže kad je bilo testiranje, kad se stvorilo niz problema, gašenje, spad lanca i pregrijavanje…“, rekao je Emanuel Tomić, učenik Srednje strukovne škole.

Nakon što su izvršili sve popravke, automobil je bio spreman za međunarodno takmičenje u Sisku, gdje ovog ljeta osvajaju prvo mjesto. Nastojali su, kažu, svoje znanje o elektronici primijeniti u praksi, pa je upravo spoj teorije i prakse bila dobitna kombinacija koja ih je dovela do ovog postignuća.

“Prije nekoliko godina jedan od mojih kolega Ivica Vranješ i ja smo razmišljali što i kako nešto novo napraviti da bi bili prepoznatljivi i da bi djeca naučila masu nekih stvari iz ovog područja kojeg obrađuju kroz školu i da bi to primijenili u praksi, a ono što će moći koristiti to znanje i u sklopu svog cjeloživotnog nekog učenja nadograđivati se dalje“, naglasio je Mario Knezović, direktor Srednje strukovne škole Posušje.

Automobil je napravljen od metalnih cijevi, obložen plastikom i limom, a pokriven je solarnim panelima koji pune bateriju. Iako može ići i više od 100 km/h, brzina mu je programirana do 45 km/h, zbog pravila natjecanja.

“Većina dijelova je proizvedena ovdje u školi, djeca su to radila uz pomoć mentora, kupili smo neke osnovne dijelove gume, felge, motor, a sve ostalo je proizvedeno u školi“, kazao je Marko Jukić, mentor.

Veliku financijsku podršku pružila im je lokalna vlast, te razni sponzori, a u narednom periodu planiraju raditi na sitnim prepravkama i dizajnu, kako bi i na narednim natjecanjima zadržali titulu pobjednika.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare