Published On: Sub, ruj 22nd, 2018

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacilo tvrdnje o neregularnosti biračkog popisa

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odbacilo je u petak tvrdnje da je popis birača za predstojeće izbore u toj zemlji neregularan što bi, po tvrdnjama dijela medija i političara, moglo dovesti do upitnosti izbornih rezultata.

Kako je priopćeno iz SIP-a članovi ove institucije susreli su se u petak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem kako bi utvrdili otkuda postoji razlika između broja upisanih birača u središnji birački popis te baze izdanih osobnih iskaznica.

Prema službenim podacima u birački popis upisano je oko 3,3 milijuna birača što je čak 250.000 osoba manje nego službena baza izdanih osobnih iskaznica u toj zemlji što je kod oporbe i dijela medija izazivalo sumnju u mogućnost prijevaru na izborima.

Iz SIP-a su pojasnili da se zapravo radi o osobama čije su iskaznice prestale vrijediti ili su odselili iz BiH.

Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u točnost središnjeg biračkog popisa”, navodi se u priopćenju iz SIP-a. Pojasnili su da se broj birača upisanih u birački popis ne temelji samo na broju izdanih osobnih iskaznica u BiH. Rekli su kako, u skladu s izbornim zakonom BiH, osobna iskaznica kojoj je istekao rok važenja istodobno ne znači i gubitak biračkog prava.

SIP je naveo i kako se u javnosti informacije sa stanjem biračkog popisa i broja izdanih osobnih iskaznica tumače na posve krivi način.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare