Published On: Uto, ožu. 13th, 2018

Središnja zona u Mostaru iscrpila pregovore, zvat će se stručnjaci za ustav

Glavna novost s današnjeg međustranačkog sastanka o Mostaru je da su na stolu dva nova prijedloga. Zajednički prijedlog su iznijeli SNSD i SDS dok je i SBB ponudio svoje rješenje.

Na danas održanom sastanku svih parlamentarnih stranaka koje svoje stranačke organizacije imaju u Mostaru, prezentiran je niz prijedloga kojima se provodi presuda Ustavnoga suda BiH kojoj je cilj izjednačiti vrijednost glasa svakog Mostarca, bez obzira u kojem dijelu grada stanovao.

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara, u organizaciji HDZ-a BiH, danas je održan sastanak na kojem su stranke prezentirale svoje modele provedbe presude Ustavnoga suda za Mostar, no stranke ipak nisu time došle bliže dogovoru.

Kako je rekao domaćin sastanka, predsjednik GO HDZ BiH Mostar Damir Džeba, riječ je samo o nastavku procesa koji je započet na sličnom tipu sastanka koji je održan 26. veljače.

„Danas smo održali ovaj drugi sastanak po redu,  koji je jednim dijelom trebao biti i pregovarački. U organizaciji ovog sastanka smo napravili jednu prezentaciju koja je imala svoj kronološki slijed i prezentirali smo sve one modele i prijedloge koji su uključivali izmjene Izbornoga zakona u Parlamentu BiH, odnosno koji su Parlamentu dostavljeni, ali i neke modele koji su nam dostavljeni u pripremi ovog sastanka“, rekao je Džeba.

Tako nove prijedloge imaju SBB te zajednički SNSD i SDS. Jedan od zaključaka je da se svi ti modeli dostave za sljedeći sastanak kako bi se vidjelo što je zajednički nazivnik svim prijedlozima.

„Tako bismo vidjeli i oko čega se sve možemo složiti da ne prekidamo ovaj proces i da idemo u pravcu rješenja ovog pitanja kako bismo mogli održati izbore u Mostaru. Naravno, sve to poštujući presudu Ustavnoga suda za Mostar. Danas je dosta bilo rasprave o prijedlozima. Dio stranaka je bio izložio svoje prijedloge da se unutar paketa dogovora za Grad Mostar nađe mjesta i za uvođenju funkcije dogradonačelnika. Dio stranaka smatra da su dijelovi nekih prijedloga ustavni ili neustavni i slično“, rekao je Džeba.

Na samom sastanku, veli, bilo je rasprave što je tu ustavno a što neustavno, pa je zbog toga zatražena pomoć ustavno-pravnih stručnjaka.

„Na samom sastanku je pokazana pozitivna volja za rješavanjem ovog problema. Glavni nam je problem interpretacija pojedinih prijedloga, poput recimo dijelova koji govore o rješavanju problema pasivnog i aktivnog biračkog prava stanovnika središnje zone, te o tomu je li sada ustavno ili neustavno uvoditi pozicije dogradonačelnika Mostara“, rekao je Džeba.

Inače, današnjim pregovorima i razgovorima, koji su bili zatvoreni za javnost, nazočili su i predstavnici međunarodne zajednice. Zaključeno je, između ostaloga, da na sljedeći sastanak budi pozvani i stručnjaci iz oblasti ustavnoga prava kako bi političarima pomogli napraviti okvir za dogovor.

Sljedeći sastanak održat će se ponovno u Gradskoj vijećnici za 15-ak dana.

J. Gudelj l Dnevnik.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer