Published On: Sub, stu 20th, 2021

Središnja Bosna: Maraton za sve majke Lašvanske doline

Više od 30 maratonaca krenulo je danas iz Novog Travnika za Vitez u sklopu Memorijalne utrke “Svim majkama Lašvanske doline koje su izgubile svoje voljene”.

Organizatori su udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici općina Lašvanske doline, Udruga maratona “Heroji ne umiru Županije Središnja Bosna” u osnivanju i Udruga NRO HVO HB ŽSB.

“O majkama i njihovoj ulozi u Domovinskom ratu se jako malo govori, a za slobodu hrvatskog puka dale su najmilije, dale su dio sebe, dale su sve…”, kazali su organizatori.

Ivica Kolenda, predsjednik Udruge dragovoljaca Općine Travnik najavio je da će utrka postati tradicionalna.

“Majke su dale najveću žrtvu. U tijeku je registriranje udruge maratonaca, a ako Bog da trčat ćemo i na svim prostorima Središnje Bosne i napraviti ovo tradicionalnom utrkom”, rekao je Kolenda.

Ovoj maratonskoj utrci pridružili su se i članovi Udruge maratonaca “Heroji ne umiru” Sisačko-moslavačke županije iz Republike Hrvatske.

“Ovo ljeto smo bili u Travniku i obišli sva spomen-obilježja. Kako mi u Hrvatskoj trčimo u čast žrtava, želimo tu tradiciju prenijeti i na Središnju Bosnu jer ste i vi pretrpjeli. Nadam se i ubuduće da će ovo biti jedna velika priča s ciljem da se ne zaboravi”, rekao je Igor Vuković, predsjednik Udruge maratonaca “Heroji ne umiru” Sisačko-moslavačke županije.

Cilj Memorijalne utrke je sjećanje na žrtvu hrvatskih branitelja i doprinos za slobodu hrvatskog puka, a pokrovitelj je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

Hrvatice, majke središnje Bosne. I kao supruge i kao sestre najveći i istinski heroji. Njihov ostanak uz sinove, muževe, braću bio je glavni motiv za borbu i opstanak na hrvatskom tlu središnje Bosne. Ajd dobro da im se i ovim maratonom oda počast.

Hodidjed
Hodidjed
Šta ti kažeš na ovo?  Hodidjed
1 godina prije

Još se nisi vazdušio. A djevice čekaju besposlene, vezu, pletu,..