Published On: Sri, ožu. 15th, 2017

Srebreničani: Neka nas Nizozemska i Turska puste da živimo sa svojim bolom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je poznato kako se Nizozemska odnosi prema civilizaciji i moralu kroz njezinu ulogu u genocidu u Srebrenici.

Prethodno se u diplomatski rat dvije države uključio i dopisnik državne televizije Turske (TRT) iz New Yorka, Kahraman Haliscelik, optuživši Nizozemsku da je namjerno organizirala genocid u Srebrenici.

Postoje drugi načini da se Srebrenici oda počast

Bivši načelnike Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za Klix.ba da ga s aspekta žrtve zlouporaba Srebrenice vrijeđa, ali i da je to politički nekorektno.

“Postoji drugi načini kako se Srebrenici može odati počast, bez obzira na odgovornost i posljedice onog što se dogodilo u Srebrenici. Sve članice Ujedinjenih naroda su, ako uzmemo činjenice u obzir, podjednako odgovorne. Posebno članice NATO-a i svi oni koji su bili sudionici tog razdoblja, a nisu ništa učinili da se spriječi genocid u Srebrenici. Mislim da je to pokazatelj da Srebrenica zaista biva predmetom političkih manipulacija u momentima kada Srebrenica nekome treba, a kada mi u Srebrenici trebamo nekoga, često se to ispusti i ne dođe u adekvatno vrijeme, ili ne dođe nikako “, kazao je Duraković.

Neka nas puste da živimo sa svojim bolom

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da bi bilo najbolje da puste Srebrenicu živjeti sa svojim bolom, te da je Bruxelles mjesto gdje trebaju rješavati svoje razimirice.

“Mi smo mali, nezaštićeni narod, nad kojima je svijet dopustio da se počini najteži oblik ratnog zločina, zločin genocida. Nitko danas ne može reći da nam je bar pokušao pomoći, jer se zločin u zaštićenoj zoni UN-a, u Srebrenici, odvijao pred kamerama. Prvi put je zločin genocida cijeli svijet gledao na televiziji i ništa nije učinio “, kateogoričan je Ahmetović.

Dodao je da narodu nad kojim je počinjen genocid treba mir, a ni u kom slučaju biti upotrebljavan, u bilo kojem kontekstu, kada se svađaju veliki.

“Rezultati globalnog razračunavanja za male i nemoćne mogu biti samo s većim ili manjim posljedicama. Stoga bi bilo najbolje da nas puste da na miru živimo sa svojim bolom, za koji se bojim da ga danas u ovom svijetu s malo ili skoro nikako pravde nitko ne razumije “, istakao je on.

Kazao je da su Turska i Nizozemska članice NATO-a, te da je Bruxelles mjesto gdje mogu svoje razmirice riješiti dijalogom.

“Mi ćemo poštovati svaki dogovor, poslije genocida nad muslimanima u Srebrenici nadali smo se da će svijet, pogotovo Europa, izvući pouke. Bojim se da smo nakon 22 godine još dalje od vrijednosti koje su tada vladale, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu “, zaključio je Ahmetović.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer