Published On: Čet, lis 6th, 2016

SREBRENICA U SUDANU? Umjesto da štite civile – Plave kacige ostale u bazama

Pripadnici UN-ovih Plavih kaciga raspoređeni u Južnom Sudanu početkom srpnja tijekom napada teškim naoružanjem ostali su u bazama umjesto da štite civile u glavnom gradu Jubi, objavio je američki CIVIC (Center for Civilians in Conflict).
Deseci tisuća Južnosudanaca sklonili su se u kampove za zaštitu civila od sukoba koji traje u zemlji od prosinca 2013., dok izvan tih kampova nije bilo pripadnika UN-ovih postrojbi, navodi CIVIC. Kada su strani humanitarani djelatnici napadnuti, pripadnici Plavih kaciga nisu odgovorili na pozive u pomoć. “UN mora biti transparentan u pogledu neprimjerenog odgovora svojih mirovnih snaga i jamčiti da će odgovorni odgovarati za svoja djela”, dodaje CIVIC u priopćenju gotovo dva mjeseca nakon pokretanja UN-ove istrage o nesposobnosti Plavih kaciga da spriječe napade na civile.
CIVIC je pozvao UN da odredi embargo na oružje Južnom Sudanu, neovisnom od 2011. Nakon što je u prosincu 2013. predsjednik Salav Kiir optužio svog bivšeg zamjenika Rieka Machara da ga želi svrgnuti, zemlja je zapala u građanski rat u kojem je poginulo više desetaka tisuća ljudi. Najmanje 300 osoba je ubijeno u sukobima u srpnju kada je topništvo pogodilo dvije baze UN-a, pri čemu su poginula i dvojica kineskih pripadnika Plavih kaciga.
Početkom rujna Salva Kiir načelno je dogovorio raspoređivanje 4000 dodatnih pripadnika Plavih kaciga u zemlji, uz sadašnjih 13.500, i obećao da će UN-u olakšati djelovanje. Pripadnike Plavih kaciga istražno povjerenstvo UN-a optužilo je da nisu štitili civile tijekom napada na kamp UN-a u Malakalu u veljači, kada je ubijeno najmanje 30 osoba, a 123 ranjene.