Published On: Pet, kol 26th, 2016

SREBRENICA JE REKLA “NE”: Duraković poručio Dodiku da u tom gradu referendum neće proći


“Milorad Dodik reče da je ‘nešto čuo’, pa prije svega da još jednom ponovim: neću formirati općinsku komisiju za sprovođenje referenduma koji krši Ustav BiH. Ne znam kakve ‘instrumente za tu vrstu priče’ je Dodik imao u vidu i neću se obazirati na njegove prijetnje. Nema tih sankcija koje mogu promjeniti ovu moju odluku. Niko, zvao se on i Milorad Dodik, ne smije kršiti Ustav BiH”, navodi Duraković.
Prema njegovim riječima, ukoliko bi Dodik malo bolje poredao stvari, shvatio bi da je u bh. ustavnom poretku država iznad entiteta, te da ja njegva odluka da ne formira općinsku komisiju, samo odbrana pravnog okvira u kojem funkcionira i RS.
“Međutim, ova izjava zabrinjava zbog jedne druge stvari. Ona jasno pokazuje da Milorad Dodik nakon referenduma priprema neke naredne korake. Jer kako drugačije objasniti rečenicu o ‘vremenu koje dolazi’, vremenu kad će se, očigledno, krivičnim djelom smatrati ne kršenje, već poštovanje Ustava BiH? Ovdje ne moramo ni čitati između redova: Dodik jasno poručuje da ako mu dozvolimo održavanje referenduma, on na tome neće stati. Razumijem strah od poraza na izborima, razumijem da SNSD više ne može svojim biračima ponuditi ništa osim nacionalističkih ‘igara’, ali u općini koju ja vodim, sve dok sam na njenom čelu, BiH i njeni zakoni bit će poštovani”, zaključio je Duraković.
Dodik je prethodno kazao da je čuo da je načelnik Duraković “pokušao kazati da neće poštovati odluku o referendumu”.
“Vjerovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u RS-u neće biti u mogućnosti ne poštovati organe vlasti RS, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče”, rekao Dodik navodeći da će se ne poštivanje odluka Narodne skupštine, “vjerovatno, u vremenu koje dolazi proglasiti krivičnim djelom”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x