Published On: Čet, stu 10th, 2016

SREBRENICA: Grujičić zahvalio Durakovića što je došao na primopredaju vlasti


Novoizabranog načelnika općine Srebrenica Mladena Grujičića prilikom jučerašnjeg dolaska na posao i stupanja na dužnost nije dočekao njegov prethodnik i protivkandidat na izborima Ćamil Duraković, ali danas su se, ipak, sastali i obavili primopredaju dužnosti.
Grujičić je nakon primopredaje zahvalio Durakoviću što je pokazao korektnost i, ipak, došao da se primopredaja obavi demokratski u skladu sa propisima.
On je izrazio očekivanje da će ostvariti međusobnu suradnju s ciljem uspješnijeg rada i poboljšanja stanja u ovoj sredini.
“Drago mi je što su ovim demantirane priče zlonamjernih da ću naići na opstrukciju i ometanja u radu. To nije potrebno nikome, jer nam je zajednički cilj da stvaramo uvjete da bude bolje svim građanima ove općine, bez obzira na njihovu političku opredijeljenost i nacionalnu pripadnost”, rekao je Grujičić.
On je kazao da je svjestan da je preuzeo ogromnu odgovornost, jer je općina Srebrenica veoma osjetljivo mjesto, poznato u cijelom svijetu i posvećuje mu se posebna pažnja, ali da želi da formira tim i multietničku skupštinsku većinu koja će omogućiti da se zajedničkim radom popravlja imidž ove lokalne zajednice i omogući njen razvoj.
Duraković je izjavio da je kao legalista i bivši načelnik došao da preda dužnost i potpiše zapisnike o primopredaji, te da je razgovarao sa Grujičićem i prenio mu neke sugestije.
“Cilj mi je da se stanje u ovoj sredini normalizira, da se sačuva mir i da građani ne osjete zastoj u funkcioniranju lokalne vlasti. Kao što je meni bolno ne biti načelnik i Grujičiću je bolno biti na toj dužnosti, jer su obveze i očekivanja ogromni, a mogućnosti su ograničene i često se nailazi na nerazumijevanje”, rekao je Duraković.
On je poželio uspjeh u radu novom načelniku i istaknuo da ga raduje da su mu interesi građana prioritet u radu.
Prema njegovim riječima, Grujičić nije zatekao dugove u proračunu i općina će moći izmirivati obveze do usvajanja rebalnsa.
On je istakao da ostaje da živi u Srebrenici, da ne želi biti zamjenik načelnika općine, ali da mu je želja da se realiziraju projekti koji su započeti i dogovoreni, te da se ubrza razvoj ovog mjesta s ciljem boljeg života svih građana.
Duraković kaže da njegova apelacija Ustavnom sudu BiH na rezultate izbora u Srebrenici nije političko pitanje nego korišćenje zakonskog prava i da ne zna kada će biti odlučivano i kako će se sud odrediti o toj apelaciji, ali je želio da iskoristi tu pravnu mogućnost./Srna/HMS/