Published On: Pet, svi 15th, 2020

Srbijanski ministar zbog NDH povlači udžbenik hrvatskog jezika

Ligčno je da su onda mediji u Srbiji skandaloznim  nazvali  sat hrvatskog jezika emitiran na Radio televiziji Vojvodine (RTV), jer “djecu uči da se (hrvatski) najpravilnije govorilo u “Neovisnoj državi Hrvatskoj“, prenosi Hina.

Također su kritizirali dio udžbenika za osmi razred osnovne škole kojemu se navodi da se tokom tzv. “NDH” “vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskog jezika i pravopisa“.

Državno mjnistarstvo obrazovanja kaže da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti vojvođanskog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja.

No, kada se dogodi greška u odobravanju udžbenika ministar može reagirati i povući udžbenik s kataloga odobrenih udžbenika, što će biti i učinjeno, ističu u ministarstvu.

Od udžbenika su se ogradili zavod i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a televizija je priopćila da je sat hrvatskog jezika s pravom izazvao gnjev javnosti, u dijelu u kome se spominje povijest hrvatskog jezika u vrijeme tzv.”NDH”.

S druge strane, u vodstvu hrvatske zajednice šokirani su iz nekog razoga kako kažu  “interpretacijama školskog sata” koji se temelji na službeno priznatom udžbeniku.

“Ovako kako se interpretira – nije se učilo, ne uči se, niti će se učiti u nastavi na hrvatskom u Srbiji! Činjenice govore nešto sasvim drugo!

Tražimo zaštitu države od medijskog linča! Očekujemo osudu zloupotrebe medijskih sloboda protiv Hrvata u Srbiji!“, napisao je na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić je agenciji Tanjug izjavila da je sporni udžbenik odobrila Srbija i da “ako je prošlo proceduru odobrenja, sigurno nema ništa sporno”.