Published On: Pet, stu 23rd, 2018

Srbijanska tvrtka svinjetinu isporučila vojnicima Bošnjacima

Dodatnim analizama utvrđeno je kako se u konzervama te u pitama koje su isporučivane pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nalazila i svinjetina, iako je na deklaracijama pisalo kako se radi o proizvodima s junetinom, što je izazvalo oštra reagiranja i zahtjeve za provođenje istrage o ovome slučaju.

Naime, za bošnjačke pripadnike Oružanih snaga pripravljaju se posebni obroci s obzirom na to da je po vjerskim običajima isključeno konzumiranje svinjetine. Očito je došlo do velikog propusta u organiziranju njihove prehrane što je sada predmet istrage, a što su potvrdili i u samome Ministarstvu obrane BiH, piše Večernji list BiH.

Utvrditi činjenice

Kako se, pak, neslužbeno doznaje, laboratorijskim istraživanjem je početkom studenog utvrđeno da se u mesnim konzervama nalazi “svinjski protein”, nakon čega je naloženo provođenje istrage, koja je odmah pokazala u čemu je problem. Naime, dvije kompanije, s kojima su potpisani ugovori o isporuci konzervi, lažirale su podatke o sastavu na deklaraciji mesnih konzervi i pitama. 
“Po svemu sudeći, u pitanju je jedna kompanija iz Srbije koja je isporučila konzerve sa svinjskim sastojcima”, potvrdio je za Večernjak visoki dužnosnik u Oružanim snagama BiH.

Objasnio je kako je odmah nakon toga zaustavljena isporuka prijepornih konzervi i pita bošnjačkim pripadnicima Oružanih snaga BiH. Kako je prije dva dana službeno priopćeno iz Ministarstva obrane, koje, pak, jučer nije željelo uopće dodatno objašnjavati, provedena je interna istraga u “cilju utvrđivanja činjenica o navodnim nepravilnostima u oblasti nabave, pripreme i distribucije prehrambenih artikala tijekom ove godine”.

“Istragom je utvrđeno da su dva dobavljača, s kojima je MOBiH sklopio ugovore o opskrbi konzerviranih obroka s junećim mesom te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala prehrane, u kojima se, a na osnovi laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, uz deklarirane sastojke, utvrdilo i postojanje svinjskoga proteina”, navedeno je u priopćenju.

Na taj način je “isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima” te su prekršene odredbe pravilnika o prehrani u Ministarstvu obrane i Oružanih snaga BiH. Jučer je zahtjev za provođenje detaljne istrage i preispitivanje svih procedura za nabavu hrane za pripadnike Oružanih snaga BiH zatražio bošnjački član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović.

Promijeniti procedure

“Zahtijevam od vas da se žurno utvrdi odgovornost svih sudionika ovoga nedopustivoga propusta i da se odgovorni najoštrije sankcioniraju”, naveo je Džaferović u dopisu. Pri tome je bošnjački član bh. Predsjedništva zatražio da se preispitaju sve procedure za nabavu hrane za pripadnike OS BiH i poduzmu nužne mjere da se takvi propusti u procesu nabave prehrambenih artikala “više nikad ne bi ponovili”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare