Published On: Čet, sij 24th, 2013

Srbija želi razmjenu teritorija

Kosovski premijer Hashim Thaqi ocijenio je u intervjuu da je uklanjanjem spornog spomenika u Preševu Srbija ‘demonstrirala svoju želju za razmjenom teritorija’ i ustvrdio da je srbijanski premijer Ivica Dačić tu opciju nekoliko puta neizravno spomenuo i u Bruxellesu.
“Ovom akcijom (uklanjanjem spomenika) Srbija demonstrira svoju želju za razmjenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i spomenuo u Bruxellesu. Ali mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo pobijediti”, citiraju beogradski mediji izjavu Thaqija u intervjuu prištinskom dnevniku Ekspres.
Thaqi, kako navodi list, drži da je razmjena teritorija između Srbije i Kosova jedan od najprihvatljivijih scenarija za Srbiju.
“Najprihvatljiviji je za Srbiju, posebno u ovoj fazi, u kojoj je jasno da je scenarij Srbije o podjeli Kosova pravno i praktički onemogućen nakon odlučne akcije Vlade Kosova….. Ja i Vlada Kosova smo to kategorički odbili, pošto razmjena teritorija ide apsolutno na štetu strateških nacionalnih interesa Kosova, takva opcija je u punoj suprotnosti s nacionalnim interesima Albanaca, gdje god da žive”, rekao je Thaqi u intervjuu prištinskom ‘Ekspresu’.
Thaqi je, kako izvješćuju beogradski mediji, ocijenio da je ‘jednostrana odluka’ vlasti Srbije o uklanjanju spomenika OVPBM-a iz središta Preševa bacila sjenu na pozitivna kretanja u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. “Uklanjanje spomenika namjerna je akcija srbijanskog premijera u namjeri da se skrene pažnja s pozitivnih rezultata razgovora u Bruxellesu”, rekao je Thaqi u srijedu navečer u razgovoru sa šefom ureda EU u Prištini i veleposlanicima zemalja velike petorice.
Prema njegovim riječima, Srbija se uklanjanjem spomenika u Preševu ponovno vratila starom scenariju podjele ili razmjene teritorija. Thaqi je, kako izvješćuju beogradski mediji, sugovornike pozvao da brzo reagiraju u vezi s tim pitanjem, jer bi namjera o promjeni granica na Balkanu mogla izazvati katastrofalne posljedice.
“Puno puta sam govorio da nismo odgovorni samo prema svojoj zemlji, već i prema regiji. Nemam potrebu da vam govorim o katastrofalnim posljedicama koje bi proizvela namjera promjene granica na Balkanu, stoga je neophodno vaše brzo i jasno reagiranje oko tog pitanja”, rekao je Thaqi, a prenosi beogradski B92.
Premijer Kosova izjavio je sinoć i da je utemeljen poseban fond za razvoj sjevera Kosova u koji će se slijevati svi prihodi od carine i poreza naplaćeni na prijelazima Brnjak i Jarinje. Sredstva koja će ići u Fond bit će uključena u proračun Kosova, objasnio je Thaqi u Prištini na sastanku s diplomatima zemalja velike petorice.
Fondom će, kako je rekao Thaqi, upravljati tročlani odbor u kojemu će biti po jedan predstavnik srpske zajednice, Vlade Kosova i Europske unije, odluke o kapitalnim ulaganjima i infrastrukturi će se donositi konsenzusom, a ne bude li to moguće, odlučivat će glas predstavnika EU.
Dogovor o formiranju posebnog računa za poreze i carine za sjever Kosova Hashim Thaqi i Ivica Dačić postigli su na posljednjem sastanku u Bruxellesu, 17. siječnja.