Published On: Sri, lis 9th, 2013

Srbija treća u svijetu po proizvodnji malina, prihod 200 milijuna dolara

Malina treba dobiti status srpskog strateškog proizvoda jer u ukupnom izvozu voća čini 64 posto, i ostvaruje godišnji prihod od oko 200 milijuna dolara, stav je srpske Udruge proizvođača malina.

Predsjednik Udruženja Dragan Vukailović, u Skupštini Srbije rekao je, da se proizvodnjom malina bavi više od 40.000 ljudi u 15 općina zapadne Srbije i očekuje da država sustavnim mjerama pomogne razvoj malinarstva.

Donošenjem sustavnih mjera za unapređenje malinarstva izvozni rezultati bi se za nekoliko godinam mogli udvostručiti, ocijenio je Vukailović.

Po proizvodnji maline Srbija je treća u svijetu. Stoga država treba sustavnim mjerama zaštititi proizvodnju i srpski brend.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Nenad Katanić je rekao da malina je značajan izvozni proizvod, ali to nije dovoljno da bi bila proglašena strateškim proizvodom.

Katanić je rekao da strateški značaj mogu imati samo proizvodi, koji osiguravaju prehrambenu sigurnost stanovništva i sa kojima u izvanrednim situacijama država može intervenirati na tržištu.

U posljednjih pet godina pod malinjacima je oko 15.000 hektara, a prosječan prinos je četiri tone po hektaru, ali ima primjera kada se uz primjenu agrotehničkih mjera, ubere i 30 tona po hektaru.

Bljesak.info/Index.hr