Srbija treba da podrži RS u definiranju odnosa u BiH

Republika Srpska ne treba da se miješa u unutarnjopolitičke stvari Srbije, ali očekuje da Srbija podrži Republiku Srpsku u definiranju odnosa u BiH.
Izjavio je to predsjednik RS Milorad Dodik otvarajući znanstveni skup pod nazivom “Srbija i Republika Srpska – stari i novi politički izazovi” u Beogradu.
Dodik je dodao da od Srbije očekuje da u regionalnom smislu podržava političke stavove Srpske.

Kosovo odluka Srbije

– Ako to čini Turska, onda, u najmanju ruku, očekujem da jedna od tema Srbije bude Republika Srpska.Pod teretom problema, kao što je Kosovo, Srbija je zanemarila da je garant Dejtonskog sporazuma. Nije dobro što se Srbija odriče tako jake poluge, koja joj daje pravo da bude regionalni faktor u odlučivanju – rekao je predsjednik Srpske.
Dodik je istakao da je vrijeme da se politička elita Srba okupi i nametne vrijednosti srpskog naroda.
Dodik je rekao da je loše što je međunarodna zajednica uspjela da Srbiju, zbog problema u samoj Srbiji, odmakne od provođenja Dejtona, za razliku od Hrvatske, za koju se smatra da je logično da se bavi BiH.
Prema Dodikovim riječima, RS iz vrlo pragmatičnih razloga promatra način na koji je Kosovo proglasilo neovisnost.
– Kosovo je suštinska odluka organa Srbije, svidjelo se nama to ili ne … Ako ikada Srbija prizna Kosovo, teško da će to učiniti Srpske – rekao je Dodik.
On je naveo da Srpska želi regionalno jaku Srbiju, jer tako osjeća sigurnost i jer je samo takva Srbija garancija za Srpsku.
– Važno je kako integrirati vrijednosti. Naše politike moraju biti kompatibilne – rekao je Dodik i naveo da RS poštuje odluke Srbije, bez obzira na to da li joj se sviđaju, ali da očekuje i od Srbije podržati RS.
Znanstveni skup, povodom 21 godine od osnivanja RS, organizirali su Fakultet političkih nauka (FPN) iz Banjaluke, Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.
Direktor Instituta za međunarodnu politiku Duško Dimitrijević istaknuo je potrebu učvršćivanja odnosa Srbije i RS.
– Nužan politički i nacionalni interes jest usuglašavanje stavova Srbije i RS – rekao je Dimitrijević.
Dekan FPN-a iz Banjaluke Nenad Kecmanović je rekao da su sve intenzivniji pritisci na opstanak RS, a da nastojanjima da se ona očuva ne pridonosi to što javnost u Srbiji nije obaviještena o trenutnoj situaciji u BiH.
– Izvjesno je da je na dnevnom redu rušenje Srpske, ali ne i način na koji se to namjerava učiniti.Opstanak, prije svega, ovisi od toga kako će se ponašati RS, ali i kako će se postaviti Srbija – dodao je on.

Medijska blokada

Kecmanović je rekao da u beogradskim političkim krugovima postoji mišljenje da će neophodnost normalizacije odnosa sa Sarajevom, po cijenu odustajanja od RS, skinuti sa Beograda teret da mora surađivati ​​sa susjedima, a postoji i sustavna medijska kriminalizacija rukovodstva Srpske.
– Nismo valjda do toga došli da će Sarajevo preko Beograda rušiti Srpska – zapitao je Kecmanović.
Povjesničar Čedomir Antić rekao je da Srbija i danas prolazi kroz razdoblje raspada jugoslavenske države, ali da je elita zamijenila idejom o EU kao o novoj Jugoslaviji.
– RS se održala na ideji koja je dominantna, a to je težnja za očuvanjem slobode, dok u Srbiji takav osjećaj ne postoji. Srbija podsjeća na narkomana koji polako prodaje sve za još droge, a na kraju uništava i vlastiti život – ocijenio je Antić.
Skupu se u ime patrijarha srpskog Irineja obratio episkop hvostanski Atanasije Rakita, koji je čestitao na mudroj i herojskoj borbi za opstanak srpskog naroda u RS.
Urednik časopisa “Nova srpska politička misao” Đorđe Vukadinović, govoreći o ulozi beogradskih medija u kreiranju aktualne atmosfere neinformiranosti o RS, istakao je da neinformiranost ostavlja prostor za manipulacije i, što je još gore, stvara osjećaj apatije.
– To je bermudski trokut vlasti, medija i građana, gdje neinformiranost, dezinformiranje i manipulacija izaziva apatiju, a onda vlast, koja je pod pritiskom centara moći i pod pritiskom javnosti, koja je u stvari neinformirana, proizvodi neadekvatnu politiku – pojasnio je Vukadinović.
Jovan Bazic iz Ministarstva prosvjete Srbije je rekao da veliku pažnju treba posvetiti obnovi duhovnog jedinstva i da u tom kontekstu u odnosima Srbije i RS treba jačati političko, ekonomsko i kulturno približivanja.
Islamolog Darko Tanasković u izlaganju o temi “Turska varijabla srpske politike” rekao je da upravo oni koji Srbe ubjeđuju da ne treba sagledavati svoju politiku postavljajući srpsko pitanje kao cjelinu, realiziraju svoje strategijske ciljeve u odnosu prema Srbima tako što afirmišu panbošnjaštvo i veliku Albaniju.
Na znanstvenom skupu teme je izložilo 25 sudionika, među kojima su akademik Nikola B. Popović, Časlav Koprivica, Miša Đurković, Bogoljub Šijaković, Dragan Davidović, Željko Vujadinović, Aleksandar Rastović i drugi.

Specijalne veze

Dodik je ocijenio da Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpska nije dovoljno afirmiran.Prema njegovim riječima, značajna mana regionalnog autoriteta Srbije je to što nije insistirala da bude članica Vijeća za implementaciju mira, gdje bi imala značajnu ulogu.

more recommended stories