Published On: Sub, svi 28th, 2022

Srbija teško optužuje hrvatske vojne pilote. Što je u pozadini?

SRPSKO Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četvorice časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine, prema tvrdnjama tužitelja, naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 ljudi. Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Razmjena verbalne paljbe između Milanovića i Vučića

No, optužnica nije još objavljena niti je Republika Hrvatska ikako službeno kontaktirana. Otkako su informacije o optužnicama iscurile u srpske medije, službeni Beograd i službeni Zagreb razmjenjuju verbalnu paljbu.

Predsjednik RH Zoran Milanović je tako poručio: “Braćo Srbi, pamet u glavu!” Rekao je da je podizanje te optužnice neinteligentan potez. Neki su pozvali i na podizanje optužnice protiv Vučića zbog njegovog huškačkog govora u Glini 1995. godine.

Na sve to je došao žestok odgovor iz Srbije od predsjednika Aleksandra Vučića. On je poručio da “1995. godine nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je “dugih 27 godina prošlo, a da nitko nije našao za shodno reagirati, suditi organizatorima i počiniteljima, zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države”.

“Kad je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje – bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU”, istaknula je Brnabić u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Korak nazad u odnosima Hrvatske i Srbije

Premijer Andrej Plenković je Vučića susreo na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje mu je rekao da su optužnice neprihvatljive.

“Na tom sastanku sam iskazao nezadovoljstvo informacijom koju je on potvrdio – da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Mi smo, naravno, ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritorije drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak naprijed”, rekao je Plenković.

Filip Švarm za Index: Razlog izlaska informacije o optužnici je očito politički

O tome što se krije iza najavljenih optužnica i odnosima Srbije i Hrvatske razgovarali smo s Filipom Švarmom, glavnim i odgovornim urednikom tjednika Vreme.

“Moram priznati da je čudno što je optužnica još tajna. Moguće je da ona bude tajna dok se ne prikupe svi dokazi i svjedoci. Razlog izlaska informacije o optužnici je očito politički, da se Tužilaštvo može pohvaliti da je nakon 27 godina podiglo optužnicu protiv hrvatskih pilota”, kaže Švarm.

Dodaje da je u srpsko-hrvatskim odnosima konstantno u zadnjih nekoliko desetljeća “nabacivanje blatom”.

“Milanović pokazuje mišiće, Vučić skreće pažnju s većih problema”

Švarm kritizira reakcije hrvatskog i srpskog predsjednika.

“Milanović je dobio priliku pokazati mišiće. Postaviti se na način da je Hrvatska u Europskoj uniji i NATO-u pa naređivati Srbiji. A pritom se pokazuje da Hrvatska u NATO-u i EU nema toliko težinu. Milanović se onda može pokazati kao neki šef i važan glas na području bivše Jugoslavije”, smatra urednik Vremena.

Vučić je u drugačijoj situaciji, on se mora odlučiti hoće li se prikloniti vanjskopolitičkim smjernicama Europske unije ili će i dalje pokušavati održati bliske odnose s Rusijom.

“Vučić je pod velikim pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji. Zato igra na nacionalnu kartu, na prebacivanje odgovornosti i fokusa na druge. Ova će mu priča neko vrijeme služiti da skrene pažnju s većih problema i da se pokaže kao zaštitnik Srbije”, kaže Švarm.

Moguće je da će u Zagreb stići potjernica iz Srbije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je protiv njih podnijelo srpsko tužiteljstvo zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

”Ministarstvo je informaciju o postupku koji se vodi u Srbiji dobilo iz medija, a službenu informaciju nismo dobili ni temeljem bilateralnih ugovora niti zakona koji uređuje međunarodnu suradnju”, kazao je Malenica.

Pitali smo Švarma kako tumači da nikakav zahtjev iz Srbije još nije stigao u Hrvatsku.

“Zahtjev iz Srbije će možda stići”, upozorava on.

“No, kako su se stvari dosad odvijale u javnosti, ta je optužnica politički plasirana, što ne govori ništa o validnosti njenog sadržaja, koji zasad ne znamo. Sama najava optužnice otvara pitanje je li ona tu za skupljanje političkih poena ili za ostvarivanje pravde”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S koje strane nove željezne zavjese će ostati Srbija?

Pitali smo ga i da komentira odbijanje Srbije da zauzme stranu u sukobu između Rusije i Zapada.

“U prvom redu Vučić će nastaviti lavirati koliko može. On je više puta rekao da neće uvesti sankcije Rusiji, sve dok ne bude morao. Još traju pregovori oko plina. Vučić mora brinuti o raspoloženju glasača SNS-a, koji su izrazito rusofilski nastrojeni. On bi uvođenjem sankcija Rusiji mogao izgubiti deset posto glasova”, ističe Švarm.

Njega ipak najviše brine da Vučić Srbiju ne odvede u izolaciju.

“U ovom novom spuštanju željezne zavjese u Europi Srbija ne smije ostati s druge strane”, rekao je Švarm.

Da bi se to dogodilo, potrebno je da Srbija i Hrvatska surađuju, a ne da se svađaju. Stoga bi Vučiću njegovi najnoviji manevri i provokacije mogli u konačnici eksplodirati u lice, a na štetu svih građana Srbije.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

U pozadini je strah od svega i svačega .
Nema više rusije da ga podržava ,stjeran u kut pa ne zna šta će .Rusija je bila najveći saveznik srbije .
Sad srbi više nemaju pomoći ,ostali su bez ikakve podrške
Nitko ih više ne podržava ,pa od muke se ne zna kud će i šta će .Izgubili su čak i kosovo.

Istina ce osloboditi
Istina ce osloboditi
1 mjesec prije

U pozadini su ubojice i sotone komunističke i cetničke, skrivene bradasto lažnim svestenicima lažne takozvane SPC crkve, pakao i propast vražije Srbije.

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  Istina ce osloboditi
1 mjesec prije

Treba doći do istine koja će osloboditi srpske zemlje pod okupacijom srpskih neprijatelja.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Optužba Srbije protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota: Svojedobno je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju temeljito obrađivao slučaj “granatiranja srpskih civila” 1995. godine i nije ništa pronašao pravno utemeljenog da podigne optužnicu protiv njih. Zašto onda Beograd poteže upravo sada to pitanje već davno stavljeno “ad acta”? Svakako ne radi istine i pravde. Srpska posla!!!

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ako TERORISTA svetosavski djikan bjezi zajedno sa srbskim babama i formira kolonu tenkova medju civilima koji bjeze on je za pilota koji vozi kantu mig 25 legitimni cilj…treba optuziti one szo su bježali tenkovima i gazili srpske babe